Borjana Krišto uputila apelaciju Ustavnom sudu, želi osporiti odredbe Ustava FBiH

objavljeno: 12.01.2018. u 12:54

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto dostavila je Ustavnom sudu BiH novu apelaciju kojom je osporila odredbe Ustava Federacije BiH koje utvrđuju da se iz svakog kantona bira po jedan delegat iz svakog naroda.

Odredbu Izbornog zakona BiH, prema kojoj se iz svakog kantona u Dom naroda Parlamenta FBiH bira najmanje po jedan predstavnik konstitutivnih naroda, je, podsjećanja radi, krajem 2016. godine osporio Ustavni sud BiH na osnovu apelacije koju je uputio Božo Ljubić.

- Ako bi se nastavilo sa praksom da se iz pojedinih kantona bira po jedan delegat, čak i uprkos tome što tog naroda tamo gotovo da nema, došli bismo do toga da nemamo legitiman izbor konstitutivnih naroda, a glas birača ne bi vrijedio jednako, što je nedopustivo – kazala je Krišto za Večernji list.

Ustav FBiH, međutim, ne predviđa obavezu da se iz svakog kantona bira najmanje po jedan predstavnik konstitutivnih naroda.

- U Domu naroda bit će najmanje jedan Bošnjak, jedan Hrvat i jedan Srbin iz svakog kantona koji imaju najmanje jednog takvog zastupnika u svom zakonodavnom tijelu – glasi Član 8. stav 3 Ustava FBiH.

Dakle, Ustav FBiH predviđa izbor najmanje jednog predstavnika konstitutivnog naroda iz svakog kantona, ali samo pod uvjetom da u kantonalnoj skupštini postoje izabrani predstavnici svakog konstitutivnog naroda. Ukoliko, primjera radi, nema izabranih Hrvata u skupštini nekog kantona, iz te se skupštine neće birati delegat u Klub hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Sporna odredba Izbornog zakona BiH je sredinom prošle godine izbrisana te je Parlamentarna skupština BiH dužna donijeti izmjene Izbornog zakona kako bi se omogućilo popunjavanje Doma naroda Parlamenta FBiH, odnosno kako bi se omogućila provedba predstojećih izbora. Trenutno su u parlamentarnoj proceduri dva prijedloga, HDZ-ov i SDA-ov, ali bi oba, sudeći prema trenutnom raspoloženju parlamentarnih stranaka, naredne sedmice mogla biti oborena.