open-navfaktor-logo
search
Nakon sastanka u Briselu
Borrell poručio: EU nastavlja podržavati teritorijalni suverenitet i integritet BiH
Zapadni Balkan danas je prvi put nakon dvije godine bio tema na dnevnom redu Vijeća vanjskih poslova EU, a na njemu je potvrđena evropska perspektiva cijele regije, rekao je visoki predstavnik Unije Josep Borrell, koji je predsjedavao sastankom.
10.05.2021. u 19:29
get url
text

Novi sastanak o konkretnim prijedlozima trebao bi biti održan prije ljeta.

- Ministri su potvrdili evropsku perspektivu cijele regije. Ali ovdje se ne radi samo o procesu proširenja. Želimo biti sigurni da imamo politički angažman s našim partnerima. Postojao je dogovor o potrebi zapadnog Balkana da ubrza reforme pristupanja EU i ojača pozitivne i konstruktivne narative - kazao je Borrell na konferenciji za novinare nakon sastanka, piše Europeanwesternbalkans.

Borrell je istakao da EU nastavlja podržavati teritorijalni suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine.

- Lideri ovu godinu trebaju iskoristiti za unapređenje ustavne i izborne reforme - dodao je.

VEZANI TEKST - Borrell: Budućnost BiH je u EU, neprihvatljivo je govoriti o secesiji države

Borrell je kazao i da ovo moraju osigurati putem svakodnevnih uključenja u procese njihovog predstavnika u BiH i u Sarajevu.

Borrell je naglasio da je ovo bilo prvi put u dvije godine da Vijeće za vanjske poslove preispituje Zapadni Balkan.

- Neki ministri su se žalili zbog ovoga. Zapadni Balkan je veliki geopolitički program. Ne radi se samo o pristupanju. Pristupanje je dio rješenja, ali postoje mnogi drugi problemi povezani sa Zapadnim Balkanom. Moramo na Zapadni Balkan gledati iz geopolitičke perspektive, a to smo i danas učinili. To ćemo učiniti sljedeće sedmice s čelnicima - rekao je Borrell, dodajući da je pozvao regionalne lidere na radnu večeru u Brisel sljedeće sedmice, slijedeći korake svog prethodnika.

- I rekao sam ministrima - danas smo se dogovorili o principima, sada se nadam da ćete iznijeti konkretne prijedloge kako biste nastavili napredovati, čak nećemo čekati još dva mjeseca prije nego što to pitanje vratimo na dnevni red. Prije ljeta, Balkan će biti na našem dnevnom redu, ako postoje prijedlozi. Ako ih nema, pričekat ćemo jesen. Ali ako postoji zamah, moramo ga i dalje forsirati. Svi ministri se slažu da se moramo više angažirati u regiji - rekao je Borrell.

On je istakao da je EU trebala unaprijediti proces pridruživanja Albanije i sjeverne Makedonije i da nikada nije postojala namjera razdvajanja zemalja. Također je potreban veći napredak na liberalizaciji viznog režima za Kosovo i nastavku procesa pristupanja Crne Gore i Srbije.

Borrell je rekao da su ministri pozvali Bugarsku i Sjevernu Makedoniju da hitno nađu obostrano prihvatljivo rješenje za neriješena bilateralna pitanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.