open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Briselu
Borrell: U BiH su u toku aktivnosti koje podrivaju cjelovitost zemlje
Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell kazao je uoči sastanka ministara vanjskih poslova zemalja EU-a u Briselu da će jedna od važnih tema biti situacija na Zapadnom Balkanu, posebno u Bosni i Hercegovini.
15.11.2021. u 11:02
get url
text

- U toj zemlji u toku su aktivnosti koji imaju za cilj podrivanje cjelovitosti zemlje i ugrožavaju njen put ka Evropskoj uniji - dodao je Borrell.

Ipak najvažnija tema današnjeg susreta je situacija u Bjelorusiji i način postupanja s migrantima, te Borrell dodaje da sankcije uvijek imaju učinka jer one imaju utjecaja na ljude njihovu dobrobit i mogućnost kretanja zbog čega očekuje da će se danas odobriti novi paket sankcija Bjelorusiji.

Ministri vanjskih poslova zemalja EU-a sastali su se danas u Briselu kako bi razgovarali, između ostalog, o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini koja je eskalirala blokadom rada državnih institucija od predstavnika vlasti iz RS-a.

Europarlamentarci Tineke Strik i Dietmar Köster, koji su boravili prošle sedmice u BiH, izrazili su nadu da će zemlje članice EU-a odlučiti uvesti određene finansijske sankcije za člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.