open-navfaktor-logo
search
Čolan tvrdi
Bosnić zamjerio izostavljanje Pašalića, iz KSBiH se nadaju da će povući ostavku, oglasio se igrač Monsa
Vedran Bosnić jutros je obavijestio KSBiH da želi raskinuti ugovor koji ga veže za bh. kuću košarke, navodeći nepoštivanje ugovornih obaveza, ali i neslaganje sa stajalištima čelnika KSBiH.
08.06.2022. u 16:49
get url
text

Bosnić je ovu odluku saopćio u izjavi iz belgijskog Monsa.

- Dragi prijatelji, navijači i svi koji vole našu reprezentaciju. Nakon dugog razmišljanja, nisam imao drugog izbora nego da raskinem ugovor na mjestu glavnog trenera reprezentacije Bosne i Hercegovine - izjavio je Bosnić i dodao:

- Nažalost, morao sam donijeti ovu odluku zbog razlika u stajalištima s čelnicima Saveza, kao i zbog važnih ugovornih pitanja - rekao je Bosnić.

VEZANI TEKST - Vedran Bosnić podnio ostavku na mjesto selektora košarkaša BiH

Selektoru se duguje određeni iznos novca, oko 10 hiljada eura za plaće iz 2022. godine.

Međutim, pojavile su se i informacije o tome šta su neslaganja sa čelnicima KSBiH.

Generalni sekretar KSBiH Amer Čolan je za N1 otkrio koji bi mogao biti i dodatni motiv zbog kojeg Bosnić više ne želi biti dijelom reprezentacije BiH.

- Jedina stvar koja ima, a koju neko može da zamjeri, ili ne zamjeri... Selektor Bosnić je dostavio spisak, sa spiska smo izostavili igrača Muhameda Pašalića zbog februarskog ciklusa i neodlaska u Litvaniju, gdje je igrač izjavio da ne želi da ide u Litvaniju i da njemu BiH ništa kao država nije dala, i da on nema obavezu da ide u Litvaniju - rekao je Čolan.

Muhamed Pašalić je inače igrač Monsa, istog kluba na čijoj klupi sjedi selektor Bosnić, te je moguće da se sukob produbio upravo radi 34-godišnjeg Pašalića.

- Nakon toga smo mi odlučili da Pašalić više ne bude na spisku, jer ako pričamo o dresu BiH, morate željeti i htjeti da igrate za BiH, a ne ponašati se na taj način. To je jedini igrač koji se nije našao na ovom spisku sljedećeg kvalifikacionog prozora. Da li je to selektor zamjerio, ili ne, ne znam. Nije se javio Mirzi Teletoviću na telefon kada ga je zvao, kada mu je slao poruke i želio da razgovara s njim - tvrdi Čolan.

VEZANI TEKST - KSBiH o odlasku Bosnića: Iznenađeni smo, istina je, postoji dug...

Iz KS BiH kažu da su sa Pašalićem samo primijenili uvjerenja i razmišljanja selektora Bosnića, koji je svojevremeno davao slične izjave.

- On je rekao da nam ne trebaju igrači koji ne žele da igraju za BiH, a tu se pozivamo na igrača Karla Matkovića, za kojeg je rekao da ga više nikada neće zvati. To je selektorova rečenica: "Ne želim igrače koji ne žele život dati za reprezentaciju i BiH". Muhamed Pašalić nije htio da ide na utakmicu. Edin Atić tada nije htio da ide na utakmicu. Atić se tada predomislio i na kraju putovao, a Pašalić nije - kaže Čolan.

Košarkaška Reprezentacija BiH početkom jula igra utakmice kvalifikacija za Eurobasket protiv Češke i Bugarske, a za KSBiH nema govora o traženju novog selektora, već se nadaju da će se situacija sa Bosnićem ipak razriješiti.

- U tom smjeru ne treba uopšte razmišljati, da mi sada mijenjamo selektora, pogotovo ne u ovom formatu i ovom prozoru koji je ključan za nas. On je zaslužio svojim radom da bude tu. On mora da razgovara sa članovima Upravog Odbora i sa direktorom reprezentacije kako i na koji način da izmire obaveze prema njemu iz prvog kvartala 2022 - rekao je između ostalog Amer Čolan.

Pašalić u izjavi za N1 ne negira da je tako nešto izjavio u svlačionici prije odlaska u Litvaniju, ali tvrdi da je njegova izjava izvučena iz konteksta.

- Nikada nisam rekao da ne želim da igram za BiH. Tu sam od 2012. godine, ne znam koliko već nastupa imam, tako da ne bih ulazio u to. Moje riječi su bile "ne želim da idem tamo iz sigurnosnih razloga, a to je bio dogovor sa mojom porodicom, jer je počeo rat", a u Litvaniji se uvodilo vanredno stanje.

Čitali smo te vijesti, ja sam odlučio da ne idem na dopust selektora Bosnića koji je rekao "Niko vas ne može natjerati, imate moju punu podršku. Ko se plaši, ko ne želi, slobodno može ostati. Mi nastavljamo sve kako je bilo i to se nikome neće zamjeriti" - kazao je Pašalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.