open-navfaktor-logo
search
Drugačiji pregovarači
"Bošnjačke stranke" SDP i NS kupili naklonost HDZ-a: Piju se kafe u Mostaru, koalicija u TK, slijedi HNK
Radiotelevizija Herceg-Bosne (RTVHB) pohvalila je odluku skupštinske većine u Tuzlanskom kantonu (TK), koju čine SDP, Naša stranka, PDA i SBB, da za ministra zdravstva imenuju Božu Jurića, koji je nakon nominacije formalno istupio iz HDZ-a BiH.
29.01.2021. u 09:04
get url
text
Nermin Nikšić i Dragan Čović
Nermin Nikšić i Dragan Čović

U novoj Vladi TK, navode, sjedi i predstavnik Hrvata, a "bošnjačke stranke", kako nazivaju stranke koje čine skupštinsku većinu, konačno su shvatile kako moraju poštovati Ustav ove zemlje, pa su, dodaju, prihvatile da u Vladi TK sjedi "predstavnik Hrvata koji ima legitimitet".

- Raduje nas da je konačno politika u TK shvatila da se ne mogu igrati sa Ustavom i zakonom i da su na ovaj način imenovali nekoga iz reda hrvatskog naroda, ali i osobu koja zaista ima određenu vrstu i legitimiteta i legaliteta unutar hrvatskog naroda. Razumije hrvatsku zajednicu, dio je te hrvatske zajednice – izjavio je za RTVHB Danijel Nikolić, predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a Soli.

O legitimitetu novog ministra zdravstva TK Bože Jurića možda ponajviše govori njegov rezultat na posljednjim Lokalnim izborima, kada je na listi HDZ-a BiH za Gradsko vijeće Tuzla osvojio tek 233 glasa.

Komplimente na račun SDP-a i Naše stranke nije štedio ni mostarski Večernji list, u čijem tekstu se ističe da se prije nekoliko mjeseci činilo gotovo nemogućim da se u političkome zagrljaju nađu "nominalno vodeća nacionalna stranka Hrvata - HDZ BiH i stranke s dominantno bošnjačkom ljevicom poput SDP-a ili Naše stranke"

- Ali nekoliko slučajeva u praksi opovrgava taj stereotip, te moguće nagovještava strateški zaokret u političkim i nacionalnim odnosima - piše Večernji list BiH.

Također izdvajaju primjer Vlade TK, te pišu kako je jedan ministar Hrvat prethodno "morao napustiti HDZBiH jer ova stranka nema zastupnika u Skupštini TK".

- Novu vladajuću većinu u TK čine SDP, PDA, SBB i Naša stranka, a neformalno i HDZBiH, dok su SDA, SD te DF Željka Komšića iz vlasti prešli u opoziciju – podsjeća Večernji list.

Tvrde da je ministra zdravstva "predložio HDZBiH", što je još jedan demantij tvrdnji SDP-a da Jurić nije kadar HDZ-a BiH.

- Budući da HDZBiH nema nijednog zastupnika u Skupštini, Juriću je kao uvjet da postane ministar postavljeno da izađe iz redova ove stranke. Neki su taj potez ocijenili ucjenjivačkim i ponižavajućim za Hrvate, ali s obzirom na taktike koje obično koristi SDA oko proglašavanja nacionalnim izdajnicima svakoga ko pronađe prostor za dogovor s vodećim hrvatskim i srpskim strankama, takvo što doživljeno je kao potrebni bolni kompromis – navodi Večernji list, čime su potvrdili da je Jurić formalno napustio HDZBiH samo kako bi SDP i Naša stranka izbjegli kritike političkih oponenata.

Sudeći prema pisanju Večernjeg lista, saradnja SDP-a i HDZ-a BiH ne završava se samo u TK. Prema informacijama tog lista, koji važi za "medijsku pesnicu" Dragana Čovića, i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) HDZBiH i SDP "piju kave".

- Iako to zasad ne izgleda, potpuni zaokret u odnosu na savez HDZ – SDA, primjetno je, međutim, kako vodeća hrvatska stranka ne želi više sva jaja trpati u istu košaricu s kojom ne mogu računati na ostvarenje trenutno postavljenog najvažnijeg političkog cilja, izmjena Izborenog zakona. Ako je nekad SDP i grupacija oko njega inventirao slučaj "Komšić", odnosno izigravanje volje Hrvata u BiH glasovima Bošnjaka, danas je tu matricu ponašanja potpuno preuzeo SDA – ocjenjuje Večernji list.

U zaključku teksta ovaj medij blizak HDZ-u BiH prijeti SDA-u tvrdnjom da bi ta stranka mogla biti najveći gubnitnik nepostizanja dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH jer se protiv njih, kako navode, udružuje sve šira probošnjačka koalicija.

Idiličnim odnosima HDZ-a BiH i SDP-a svjedoči i današnja naslovnica Večernjeg lista, kojom se nagovještava da će te dvije stranke formirati vlast u HNK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.