Braća Matulović ponovo teroriziraju Sarajevo: Napali i teško povrijedili maloljetnika

Objavljeno: 20.03.17 u 18:28 Autor: C. H.

Pripadnici Prve sarajevske Policijske uprave uhapsili su sinoć, po ko zna koji put, braću Kristijana (22) i Eldina (24) Matulovića iz Sarajeva, ovaj put zbog nanošenja teških tjelesnih povreda. 

Eldin i Kristijan Matulović: Hapšeni više puta
Eldin i Kristijan Matulović: Hapšeni više puta

Oni su, kako saznajemo, dan ranije, oko 16 sati, fizički napali i teško povrijedili maloljetnog R. E. iz Sarajeva.

Policajci Prve PU pronašli su ih u ulici Nova, u općini Centar, a nakon hapšenja, braća Matulovići predati su u Odsjek za zadržavanje uhapšenih osoba MUP-a KS, te će protiv njih će biti poduzete zakonom predviđene mjere.

Braća Matulović su, inače, višestruko privođeni, zbog različitih krivičnih djela, a obojica su od najranije mladosti u sukobu sa zakonom.

Kristijana je policija više puta privodila zbog razbojništava. Još kao maloljetnik je prije nekoliko godina pokušao opljačkati muškarca iz Konjica u naselju Koševsko Brdo, ali je naišao na otpor i došlo je do fizičkog sukoba u kojem je izvukao deblji kraj, te je tada završio u bolnici sa lakšim tjelesnim povredama. Teško je povrijeđen i u junu 2015. godine, kada ga je u Zavodu za mušku djecu i omladinu Hum u Sarajevu pretukao 19-godišnji Vladimir Vasiljević. Obojica su u to vrijeme bili štićenici ove ustanove, gdje su upućeni na izdržavanje mjere preodgoja zbog više ranije počinjenih krivičnih djela.
Vasiljević je tada glavom u lice udario Matulovića, koji je "zaradio" frakuru nosa, zbog koje je prevezen u bolnicu. Teško je pretučen i u martu prošle godine kada su ga na tramvajskoj stanici na Čengić Vili pretukle dvije nepoznate osobe. Tada je zadobio teške povrede glave i lica zbog čega je jedno vrijeme proveo na liječenju na Klinici za neurohirurgiju KCUS-a.

Njegov stariji brat je, između ostalog, hapšen u akciji "Panorama" zbog pripadnosti grupi koja se bavila krađama automobila i iznudama. Prije nekoliko godina je u ulici Zuke Džumhura u općini Centar slomio lobanju šesnaestogodišnjem Belminu Moriću, izudaravši ga palicom po glavi.
Roditelji povrijeđenog dječaka tada su izjavili medijima kako Matulovići teroriziraju stanovnike Koševskog Brda, te da je njihov sin batine dobio jer je branio mlađeg brata od kojeg je Eldin tražio novac.