Glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove Serge Brammertz obratio se dopisom ministru pravde BiH Josipu Grubeši (HDZBiH) povodom Rješenja kojim je osuđenom ratnom zločincu Marku Radiću dopušten transfer u Republiku Hrvatsku na dalje izvršenje zatvorske kazne.

Radiću je, podsjećanja radi, odobren transfer u Hrvatsku na dalje izvršenje kazne, a Županijski sud u Zagrebu je preinačio presudu Suda BiH, kojom je osuđen na 21 godinu zatvora, te mu je odredio kaznu zatvora u trajanju od 12 godina i šest mjeseci. S obzirom da u pritvoru boravi od 2. juna 2006. godine, na slobodu bi mogao izaći već prije Nove godine.

Brammertz je u dopisu koji je u posjedu Faktora podsjetio Grubešu da predmet koji se vodio protiv Radića spada u takozvane slučajeve Kategorije 2, koje je Ured glavnog haškog tužitelja istražio i proslijedio Tužilaštvu BiH na dalju obradu. Istovremeno je podsjetio da ima obavezu redovno izvještavati Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) o statusu tih predmeta.

- Ovo je rezultat koji je teško razumjeti i vjerovatno će potkopati povjerenje žrtava i javnosti u Ministarstvo pravde i pravosudni sistem BiH – napisao je Brammertz nakon što je Grubešu podsjetio na presudu koju je Apelaciono vijeće Suda BiH donijelo protiv Radića te posljedice Rješenja kojeg je ministar pravde BiH potpisao.

- Kako trenutno pripremam svoj sljedeći izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, u obavezi sam da uključim informacije o najnovijim događajima – dodao je Brammertz.

Shodno navedenom, od Grubeše je zatražio dodatne informacije koje bi trebao uzeti u obzir prije podnošenja izvještaja Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

- Posebno bi bilo važno znati više o razgovorima Vašeg Ministarstva i Ministarstva pravosuđa Hrvatske u vezi sa tim pitanjem, uključujući i to da li je Vaše Ministarstvo bilo unaprijed obaviješteno da se kazna Radiću može ili da će biti smanjena nakon prijenosa, i da li je Vaše Ministarstvo zatražilo i dobilo uvjeravanja da će Hrvatska kaznu izvršiti onako kako je presudilo Apelaciono vijeće Suda BiH i (ili) da li ćete zatražiti od Hrvatske da vrati Radića u BiH da se presuda koju je izreklo Apelaciono vijeće Suda BiH može u potpunosti izvršiti – navodi se u upitu glavnog tužioca Mehanizma za međunarodne krivične sudove.

Činjenica da se Radić nalazi u susjednoj Hrvatskoj te da bi uskoro mogao izaći na slobodu posljedica je isključivo zloupotrebe Ministarstva pravde BiH, odnosno ministra Josipa Grubeše, s obzirom da su Tužilaštvo BiH i Sud BiH u ovom predmetu na adekvatan način izvršili svoje obaveze, a dalja procedura, nakon izricanja presude, bila je u potpunosti u rukama Ministarstva pravde BiH.

Očekuje se da će Brammertz predstaviti svoj novi izvještaj pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija oko 11. decembra ove godine.