Brčko dominira slabom bh. odbojkaškom scenom

Objavljeno: 14.03.17 u 18:49 Autor: D. Stambolić

Proteklog vikenda u Brčkom je održan 12. po redu finalni turnir Kupa Bosne i Hercegovine za odbojkašice i odbojkaše, a svoju dominaciju potvrdile su domaće ekipe ŽOK Bimal-Jedinstvo i OK Mladost.

Bimal-Jedinstvo se okitilo devetom titulom pobjednika Kupa BiH FOTO: FACEBOOK
Bimal-Jedinstvo se okitilo devetom titulom pobjednika Kupa BiH FOTO: FACEBOOK

Odbojkašice Bimal-Jedinstva uspješno su odbranile titulu pobjednika Kupa BiH savladavši u finalu s maksimalnih 3:0 (25:17, 25:19, 25:13) sastav tuzlanske Slobode. Bio je to deveti put da su "brčanske princeze" podigle pehar namijenjen pobjedniku Kupa.

Da je Brčko posljednjih godina centar bh. odbojke, u kojoj je situacija daleko od idealne, potvrdili su i odbojkaši Mladosti koji su s 3:1 u finalu nadigrali Domaljevac.

Kupovina primača servisa

Brčko je i u bivšoj Jugoslaviji važilo za sredinu u kojoj je odbojka bila itekako popularan sport, a među odbojkaškim radnicima odavno postoji izreka "Kako napraviti dobrog primaša servisa? Odeš u Brčko i kupiš ga".

Ipak, posljednjih godina situacija baš i ne odgovara ovoj izreci koja korijene vuče korijene iz bivše države. Bimal-Jedinstvo i Mladost uglavnom uspijevaju angažovati ponajbolje i najperspektivnije igrače i igračice u BiH, no rezultat im teško neko može osporiti iako je konkurencija u zadnje vrijeme jako slaba.

- Slabiji kvalitet odbojke i slabija konkurencija jednim dijelom i nama predsdstavlja problem pogotovo što se cijelu sezonu "šanujete" za dvije ili tri utakmice. Kvalitet nije na potrebnom nivou a upravo iz tog razloga smo se mi ove sezone prijavili za Ligu šampiona, te igrali utakmice s respektabilnim protivnicima. Mislim da nam je u kontinuitetu potrebne jake utakmice, a možda bi rješenje mogla ponuditi regionalna liga s timovima zemalja iz okruženja jer se ne možemo fokusirati samo na mečeve s Gackom i Kulom - rekao nam je Smail Pezerović, trener Bimal-Jedinstva koje se okitilo ukupno devetom titulom Kupa BiH u klupskoj historiji.

Problem za Bimal-Jedinstvo posljednjih godina predstavlja i Sportska dvorana Partizan, gdje je zbog gubitka velikom broja termina nastao vakum u radu omladinskog pogona, pa u nižim kategorijama brčanski tim neka neki kvalitet.

- Jedinstvo se posljednjih više oslanja na djevojke koje dolaze sa strane. Ono što želim naglasiti da mi ne uzimamo gotove proizvode već najperspektivnije djevojke, a onda ih u narednom periodu pokušavamo razviti u igračice reprezentativnog kalibra. Baš takva situacija desila se s Arijanom Okukom, Ajlom Paradžuk i Vericom Simić koje su u klub stigle kao djevojčice sa 15 ili 16 godina - kaže Pezerović.

Bez prave konkurencije teško je imati i stvarati kvalitet, a konkurenciju je nemoguće imati jer su s bosanskohercegovačke odbojkaške mape nestali nekada veliki centri domaće odbojke.

- Mi moramo probati motivisati da djecu igraju odbojku, koja je među djecom u svijetu sve popularniji sport. Tužno je da u Bosni i Hercegovine, u odbojkaškom smisliu više nema Sarajeva, Mostara, donekle ni Tuzle. To kažem jer jedno finale Kupa BiH ne predstavlja ništa - objašanjava prvi asistent selektora ženske seniorske reprezentacije BiH, koji naglašava da se Banja Luka donekle probudila kada je riječ o odbojci.

Svi vole osvajati titule, podizati pehare, no kada to činite protiv protivnika koji su slabiji i kada nema priliku da napredujete u igri, onda to može predstavljati ozbiljan problem.

- Da je konkurencija jača sigurno bi bilo dosta teže za nas. Naša Premijer liga nije loša, ali bi mogla biti mnogo kvalitenija. Svake godine tu su tri-četiri kvalitetne ekipe, a pored Kaknja ove sezone to su Radnik i Domaljevac - ističe Branko Mišić, trener odbojkaša Mladosti koji su se prije par dana okitili titulom pobjednika Kupa BiH.

Mišić je zadovoljan načinom na koji funkcioniše klub, no za nešto više osim dominacije na domaćoj sceni potrebna su mnogo ozbiljnija finansijska sredstva.

- Već par godina klub funkcioniše dobro. Pravimo zavidne rezultate i Evropi, što se može reći čim prođete par kola i dosegnete osminu finala CEV Cup - naglasio je "šef" Mladosti, koja ove sezone juriša na četvrtu šampionsku titulu, koji je apsotrofirao kako je uvijek teže odbraniti osvojeno nego osvajati pehar prvi put.

Djecu ne interesuje odbojka

I Mišić je kao jedan od glavnih problema bh. odbojke označio (ne)rad s djecom ali i manjak interesovanja kod djece za odbojku.

- Nezainteresovanost djece za odbojku, ali i generalno za sport je jedan od naših najvećih problema. Kada je riječ o odbojci problema je što djeca koja počnu trenirati ovaj sport svoju emotivnu ispunjenost doživljavaju tek u sedmom ili osmom razredu osnovne škole jer tek tada na prvim školskim takmičenjima spremi su i za one najzahtjevnije elemente odbojkaške igre - rekao je Mišić na kraju.