- Sindikati radnika koji plaće i naknade primaju iz budžeta TK upućuju vam zahtjev za pokretanje inicijative za isplatu jednokratne novčane pomoći radnicima koji plaće i naknade primaju iz budžeta TK, kojom bi Skupština TK obavezala Vladu TK da novčanu pomoć isplati u propisanom roku u iznosu od 1.080 KM, u skladu sa Uredbom o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena - navodi se u dopisu.

Ova Koordinacija okuplja zaposlene u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju, policiji, sudovima i tužilaštvu te zaposlene u kantonalnoj državnoj službi, kojih ukupno ima oko 10.000.

- U prilog opravdanosti našeg zahtjeva ukazujemo na zvanično saopćenje Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine iz oktobra 2022. godine u kojem se navodi da je "na godišnjem nivou u prosjeku zabilježen rast nivoa cijena od 17,3 posto". Iz saopćenja Agencije naročito ističemo i podatke da je "prosječan rast cijena u odjeljcima hrana i bezalkoholni napici povećan za 26,2 posto, stanovanje i režijski izdaci za 20 posto i prijevoz za 28,2 posto sa tendencijom daljnjeg rasta - navode iz Koordinacija sindikata.

Oni ističu da su se u više navrata obraćali Vladi TK, ali nisu dobili odgovor, a dodaju i da su se Vladi TK obraćali sa zahtjevom za otvaranje pregovora po odredbama važećih kolektivnih ugovora, zbog korekcije plaća i naknada u skladu sa porastom troškova života, odnosno indeksa potrošačkih cijena.

Za jednokratnu isplatu ove pomoći za 10.000 budžetskih korisnika, bilo bi potrebno osigurati oko 10,8 miliona KM iz budžeta TK.