Ministrica, prema odgovoru Ministarstva, karticu koristi od 4. februara 2020. godine.

VEZANI TEKST - Jedan restoran preferira: Koliko i gdje je ministar Bevanda potrošio na poslovne ručkove

Od tada pa do kraja jula ove godine na reprezentaciju je potrošila 2.096 KM.

U 2020. godini imala je 11 računa, sa ukupnim iznosom od 842 KM, dok je za sedam mjeseci ove godine imala sedam računa plaćenih biznis karticom, ali je njihov iznos veći od 1.200 KM.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH odgovorili su kada je i koliko troškova imala Gudeljević po osnovu reprezentacije. Nije odgovoreno tačno u kojem objektu niti u koje svrhe.

Poznato je tek da je u godini pandemije karticu "provlačila" u Sarajevu, Srebreniku, Mostaru i na Jahorini, dok je u ovoj godini novac namijenjen za reprezentaciju trošila i u Zagrebu i Dubrovniku, i to u ljetnom mjesecu junu.

Troškovi ministrice Gudeljević samo po osnovu biznis kartice za 2020. godinu

 

Troškovi ministrice Gudeljević samo po osnovu biznis kartice za 2021. godinu

Podsjetimo da smo pitanja o tome ko sve koristi biznis karticu za reprezentaciju, te ko je tačno, kada, gdje zašto i u kojem iznosu trošio ovaj novac u prošloj i ovoj godini postavili smo svim državnim ministarstvima. Pitanja smo uputili imajući u vidu česte zamjerke državnih revizora zbog načina trošenja budžetskog novca i korištenja javnih sredstava.

U zakonskom roku od 15 dana odgovore smo dobili tek od Ministarstva finansija i trezora BiH, te Ministarstva civilnih poslova BiH, dok su iz Ministarstva vanjskih poslova BiH u zakonskom roku obavijestili da će nam odgovor poslati u septembru zbog godišnjih odmora nadležnih u sektoru.