Petak, 22.01.2021.
h

Bukvarević: Tražit ću da se sutra na dnevnom redu Vlade nađe Zakon o demobilisanim borcima

Za sutra je u Mostaru zakazana sjednica Vlade FBiH, ali kako su nam rekli u Uredu Vlade FBiH na dnevnom redu se ne nalazi Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca. 

Međutim, rečeno nam je kako nije isključena mogućnost da se ovaj prijedlog uvrsti u dnevni red. Federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević u razgovoru za Faktor je rekao kako će insistirati da se na sutrašnjoj sjednici nađe ovaj prijedlog zakona.

Očekujem podršku svih članova Vlade FBiH

U međuvremenu demobilisani borci nezadovoljni razvojem situacije kada je riječ o ispunjavanju njihova tri uvjeta, a to su javna objava boračkog registra, uvođenje boračkog dodatka i prestanak finansiranja boračkih udruženja sa federalnog nivoa, razmišljaju o ponovnim protestima u Federaciji. Kažu nam kako još uvijek nisu dogovorili sve detalje.

- Ja ću tražiti, insistirati da se Zakon o pravima demobilisanih boraca nađe na dnevnom redu Vlade FBiH. Naravno, očekujem podršku od svih članova Vlade FBiH da usvojimo ovaj Prijedlog zakona i time ispoštujemo zaključke Parlamenta FBiH - rekao nam je Bukvarević.

Pričali smo sa Dragom Grbavcem, predsjednikom Udruge zaboravljenih branitelja BiH koji nam je rekao kako ne može precizno reći kada će izaći na proteste.

- Još uvijek se dogovaramo. Nismo zadovoljni odnosom vlasti prema nama. Ništa nije kako smo se dogovorili ranije. Mi nećemo odustati od svojih zahtjeva, a to su borači dodatak za sve borce bez obzira radili ili ne, javna objava registra i da Federacija prestane finansirati boračka udruženja - rekao nam je Grbavac.

O ovom zahtjevima smo razgovarali i sa Bukvarevićem

- Federalno ministarstvo za pitanja boraca je predložilo Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca u skladu sa našim ovlaštenjima i mogućnostima. Mi apsolutno ne sporimo da bilo ko, ko želi da predloži dodatna sredstva za borce, to i učini. Vlada FBiH i Parlament imaju svoje nadležnosti i oni to mogu učiniti. Što se tiče Ministarstva, mi smo ponudili Prijedlog zakona sa 15 prava. Smatramo da demobilisani borci trebaju da imaju svoj zakon i da svako ko razumije trenutnu situaciju zna da se kod trenutnih 15 prava popravlja status svih demobilisanih boraca. I da je to po nama jedan realan pristup rješavanju ovog problema. Svi ostali zahtjevi koji prevazilaze naša ograničenja treba da idu prema Vladi i Parlamentu i vidjeti šta će oni odgovoriti na te zahtjeve - rekao nam je Bukvarević.

Zatražili smo i da nam prokomentira najavljene proteste boraca

Usvajanje zakona u julu

- Ja očekujem da će Vlada FBiH usvojiti Prijedlog zakona i da će zakon ići na Parlament, da 10. jula bude održana sjednica Parlamenta FBiH i da se taj zakon usvoji. Očekujem dakle da će u julu biti usvojen Zakon o pravima demobilisanih boraca, a samim tim da više neće biti potrebe za protestima - rekao nam je Bukvarević.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh