open-navfaktor-logo
search
Ponovo prekid
Burno u Domu naroda FBiH: Žuljević se naljutio, napustio sjednicu, Duvnjak zatražio pauzu
Izbor četvrtog sudije u Ustavni sud Federacije podijelio je delagate u Domu naroda Parlamenta Federacije na današnjoj sjednici u Sarajevu. Jedni su bili za prekid sjednice dok ne dobiju tumačenje radnih tijela kako da glasaju, a drugi su bili za glasanje.
19.10.2022. u 16:07
get url
text

- Smatram da prethodno treba razriješiti bitne stvari i tražim stavove radnih tijela Doma, tražim mišljenje interpretacije amandamana visokog predstavnika, Ustavne komisije, po prvi put imamo ovakvu praksu, izvođenja amandmana. Trebamo znati kako će se izvršiti glasanje za pojedine kandidate, a potrebno je izabrati najbolje i najkompetentnije. Mnogo bi nam pomoglo tumačenje nadležnih radnih tijela - rekao je delegat Jasmin Duvnjak.

Podsjetio je da Ustavni sud čini devet sudija, najmanje po dva iz reda konstitutivnih naroda i jedan i reda ostali.

- Mi smo u jednoj magli iz koje bi trebali izaći na fer način uz pomoć sekretarijata i radnih tijela. Treba izabrati najboljeg, najkvalitetnijg sa liste i da on treba biti iz reda bošnjačkog naroda. Tražim prekid sjednice, a ako nema volje za prekid, onda pauza na kojoj ćemo dobiti bitno mišljenje radnih tijela. Možda bi nam pomoglo tumačenje od naših radnih tijela. Upozoravam da jedan avanturistički pristup može odvesti u narušavanje balansa Ustavnog suda FBiH - rekao je Duvnjak.

Prekid sjednice prije glasanja o sudiji tražio je i delagat Aner Žuljević (SDP)

- Nije prvi put da se mi u ovom Domu naroda nađemo u sitaciji koja je rezultat nekakvih šizofrenih poteza što domaćih instiutucija, što međunarodnih predstavnika, u smislu brzopletosti i završi kao vruć krompir u našim rukama. Ja nisam siguran da danas imamo definiciju pojma relevantnosti, jer bi trebala biti uporedni konstekst s nečim.

Druga dilema, nismo dobili ocjene kandidata. Odluku treba dopuniti sa procentualnim ocjenjivanjem a ne abecednim redanjem. Mislim da smo mi danas završili dio koji je bio važan da dobijemo funkcionalan Ustavni sud. Trebalo bi prekinuti sjednicu i zatražiti tumačenja našeg tijela, visokog predstavnika - rekao je Žuljević.

Predjednik Kluba Hrvata Ivo Tadić je kazao kako oni nemaju ništa protiv da se izjašnjavaju o izboru četvrtog sudije.

Većina delegata nije bila za prekid sjednice i tumačenje radnih tijela, oboreni su zaključci Duvnjaka i Žuljevića, pa je sjednica nastavljena.

Predsjedavajući Doma naroda FBiH Tomislav Martinović je kazao kako je on i dopredsjedavajući Aljoša Čampara imali razgovor sa predstavnicima OHR-a i kako je njima jasno kako treba glasati.

Potom je Martinovića delegat Boris Krešić (DF) pitao kako će glasati, za sudiju iz kojeg kontitutivnog naroda.

- Ako je iz reda ostali, imamo jednog, ako je iz reda Bošnjaka ima ih više onda nam trebate predočiti listu da bismo mogli glasati, i na kraju ko je najviše rangirani? Tamo je vama neko nešto rekao mi to zovemo rekla-kazala. Mogla je meni i moja mila baka reći kako se treba glasati ali nije rekla - kazao je Krešić.

Delegat Žuljević je rekao da nije sramota kazati kada se nešto ne zna. I on je rekao da će napustiti sjednicu, da neće glasati, a što je potom i učinio.

Zatim je Duvnjak tražio prekid sjednice, a koji nije prošao, a nakon toga pauzu.

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.