open-navfaktor-logo
search
Agencija za lijekove BiH
Čajić o reakcijama na vakcinu protiv COVID-19 i jednom prijavljenom smrtnom slučaju
Do 21. juna 2021. godine Sektor za farmakovigilancu i materiovigilancu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH zaprimio je ukupno 734 prijava na reakcije nakon primljene vakcine protiv COVID-19, kazala nam je Azira Čajić, načelnica Sektora za farmakovigilancu i materiovigilancu.
25.06.2021. u 08:57
get url
text

- Zavod za kliničku farmakologiju UKC-a Tuzla je 14. juna dostavio ukupno 605 prijava na reakciju nakon primljene vakcine protiv COVID-19, koje su prikupljene u toku procesa vakcinacije uposlenih u UKC-u Tuzla. Prijave se odnose na reakcije nakon prve i/ili druge doze vakcine. Od 605 zaprimljenih prijava iz UKC-a Tuzla do danas je obrađeno 160 prijava koje su sve klasifikovane kao uobičajene reakcije na vakcinu, prolazne, nisu ozbiljne. Postupak obrade zaprimljenih prijava je u toku – navela je Čajić.

Prema njenim riječima, ukupno 289 do sada obrađenih prijava klasificirano je kao "non serious" - očekivane reakcije na vakcinu, uobičajne i prolazne, nisu ozbiljne, sa oporavkom u prosjeku od jednog do tri dana nakon vakcinacije.

- Prijavljeni simptomi su uobičajene reakcije na vakcine kao što su: povišena tempratura, groznica, kašalj, umor, glavobolja, malaksalost, slabost, bol i otok na mjestu primjene, crvenilo, osip po koži, bol u mišićima, zglobovima, preznojavanje, proliv, kratkotrajni ili produženi, sa oporavkom, povraćanje, mučnina ili gubitak čula okusa ili mirisa – objansila je Čajić.

Devet prijava je, kako kaže, klasificirano kao "serious" - ozbiljne, a od toga osam pacijenata se oporavilo bez posljedica.

- Zaprimljena je jedna prijava smrti pacijenta koja se samo vremenski može dovoditi u vezu sa vakcinom. Komisija za sigurnost imunizacije Ministarstva zdravstva Federacije BiH provodi postupak detaljne analize predmetnog slučaja koji je u toku – navela je Čajić.

Dodala je da su se reakcije ispoljile najviše kod osoba starosne dobi od 18 do 44 godine (53,8 posto), kod onih između 45 i 64 godine (42,7 posto), dok je samo 2,8 posto neželjenih reakcija utvrđeno kod osoba od 65 do 74 godine.

Kod osoba iznad 75 godina utvrđeno je je 0,7 posto reakcija na vakcinu. Kako su naveli u Agenciji, u ovoj starosnoj grupi utvrđen je jedan smrtni slučaj.

Prema spolu najviše reakcija na vakcinu ispoljile su žene - 81,8 posto, a muškarci 18,2 posto.

Većinu prijava podnijeli su ljekari 84,6 posto, dok su farmaceuti prijavili 15,4 posto prijava.

Čajić je istakla da je od ukupno zaprimljenih prijava, iz Federacije BiH zaprimljeno je 679 prijava.

- Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH dostavio je 65 prijava. Iz entiteta RS zaprimljeno je ukupno 55 prijava. Institut za javno zdravlje RS-a do danas nije dostavio nijednu prijavu na neželjeno djelovanje vakcine protiv COVID-19. Iz Brčko Distrikta također nije zaprimljena nijedna prijava – kazala je Čajić.

Naglasila je da do danas primljene i analizirane prijave o neželjenim reakcijama ne mijenjaju pozitivan profil koristi i rizika vakcine protiv COVID-19 koji su dostupni u Bosni i Hercegovini. To, kaže, u velikoj mjeri potvrđuje njihov poznati profil reakcija na vakcinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.