Potvrđuju to i informacije iz SDP-a da zastupnica Segmedina Srna-Bajramović nije htjela krenuti u harazderski poduhvat smjene Vlade dok se jasno ne definiraju sva kadrovska rješenja, ali da je na kraju ipak pristala i to nakon što se umiješao njen stranački šef Nermin Nikšić. 

I preostali iz nove skupštinske većine su imali svoje zahtjeve. Međutim, ključni je došao od neophodne osamnaeste ruke, prvopotpisanog na listi za smjenu Vlade, od Aljoše Čampare. 

Dojučerašnji SDA-ovac svoj potpis na zahtjev za smjenu kantonalne vlade uvjetovao je premijerskom pozicijom. Tačnije, Čampara je, što je Faktoru potvrđeno iz više izvora, tražio da on određuje ko će biti budući premijer. Što je, po svemu sudeći, prihvaćeno. 

Sljedeći korak je ime, a on i Elmedin Konaković (Narod i pravda), prema tvrdnjama naših izvora, u jednom su momentu čak spominjali i Dennisa Gratza, bivšeg predsjednika Naše stranke i bivšeg federalnog zastupnika koji u političkim vodama nije već duže vrijeme. 

Da stvar bude zanimljivija, na takav uvjet je navodno pristao i Predrag Kojović, aktuelni predsjednik Naše stranke. Poznato je da su Gratz i Kojović bili ljuti unutarstranački rivali te da je Gratz iz te stranke "eliminisan" zahvaljujući aktuelnom rukovodstvu, prvenstveno Kojoviću i Sabini Ćudić. Svojevremeno je u javnosti slovio za jednog od najaktivnijih federalnih zastupnika. 

Da li je Gratz pristao na ponudu, da li uopće zna da je "u igri", koji su njegovi uvjeti ako i razmišlja o tome da pristane, za sada nije poznato. Pokušali smo danas s njim stupiti u kontakt, ali bezuspješno. 

Početkom ovog mjeseca Gratz je dao intervju za Vijesti.ba te kazao kako trenutno radi u Njemačkoj, da se bavi svojom strukom - pravom, ali to je privremeno. Rekao je da ne namjerava napuštati Bosnu i Hercegovinu za stalno.

U tom intervjuu upitan je upravo i o Skupštini Kantona Sarajevo. 

- Skupština Kantona Sarajevo je postala pijaca. Da vam iskreno kažem, ja to više ne mogu ni da pratim, teško je zapamtiti ko je u kojoj stranci, ko s kim koalira, da li je pozicija ili opozicija. I jednu i drugu vladu su pratili skandali, propusti, zapošljavanja stranačkih ljudi, a istovremeno nijedna nije učinila dovoljno za građane. Da skratim, mislim da je trenutno borba u Kantonu Sarajevo borba za resurse u Sarajevu. Čini mi se da će svi biti kažnjeni u novembru sa vrlo niskom izlaznošću građana na glasačka mjesta. Nezahvalno je govoriti šta bi učinila Naša stranka koju sam ja vodio u ovoj situaciji, ja nisam već dugo dio te priče i mogu samo nagađati. Ali sam oko jedne stvari siguran. Sigurno ne bismo dopustili sebi da budemo nečiji privjesak, da nam lider bude neko iz Naroda i pravde ili SDA - bio je Gratzov odgovor i to prilično zanimljiv s obzirom na spominjanje njegovog imena u pregovorima nove skupštinske većine. 

Ono što je poznato je to da je Edin Forto još uvijek zainteresiran da ponovo sjedne u premijersku fotelju. Međutim, to nije opcija koju svi u novoj većini prihvataju.