Banda je, naime, jedini kandidat "Čapljinske neovisne stranke – Čapljina u srcu" za vijećnika u Općinskom vijeću Novi Grad Sarajevo. Banda jeste jedini kandidat te stranke u Novom Gradu, ali nije jedini kandidat u ostalim općinama i gradovima, izuzmemo li Čapljinu.

"Čapljinska neovisna stranka – Čapljina u srcu" ima svog kandidata u Gradačcu, Doboju, Srebreniku, Tuzli, Živinicama, Kalesiji, Zenici, Livnu, Ilijašu i sarajevskoj općini Stari Grad.

- Pa, neke poznajem, neke ne, da budem iskren – kazao nam je Mirko Vasilj, predsjednik "Čapljinske neovisne stranke – Čapljina u srcu", na pitanje da li poznaje kandidate svoje stranke u navedenim sredinama.

Svoje kandidate ne poznaje, ali zna zašto su kandidovani. Sve, kako kaže, ima veze sa Izbornim zakonom.

VEZANI TEKST - Kako je SNSD-ovac Milomir Milošević na izborima postao član biračkog odbora ispred Kukićeve PDA

- Svoju listu u pojedinim mjestima BiH smo prijavili samo da pomognemo svojim kolegama, mahom nekim neovisnim listama, da bismo mogli dobiti biračke odbore i da pokušaju spriječiti izbornu krađu – tvrdi Vasilj u razgovoru za Faktor.

Nije želio otkriti kojim kolegama želi pomoći, a ne zna zašto bi javnost zanimali razlozi zbog kojih "Čapljinska neovisna stranka – Čapljina u Srcu" ima kandidata u, primjera radi, Starom Gradu ili Živinicama. Isto pitanje bi, smatra on, trebalo postaviti i drugim strankama koje nemaju lokalni predznak, te u tom kontekstu izdvaja HKDU.

- Ja sam 100 posto siguran da će Čapljinska neovisna stranka imati više glasova u Sarajevu nego HKDU u Čapljini – smatra Vasilj.

Uprkos navodnim plemenitim namjerama, Vasilj ipak priznaje da motiv ovakvim kandidaturama mogu biti izborne malverzacije.

- Svi mi znamo da svi ovi kandidati o kojima govorim, nebitno da li su ispred Čapljinske neovisne stranke, a mogu vam navesti primjera koliko god hoćete po BiH, da neće glasati ni sami za sebe. Da li je to na neki način izborna malverzacija, možda jeste, a možda nije – izjavio je Vasilj.

Zanimalo nas je koji su motivi osoba koje pristanu biti kandidati, primjera radi, njegove stranke u Kalesiji.

- Pa pazite, možete li prihvatiti da su to pojedinci koji kažu da pristaju biti na neki način žrtva, ali ako će to u ovakvom izbornom procesu pomoći i dati doprinos da ovi izbori budu što pošteniji. Zašto ne – zaključuje Vasilj.

"Čapljinska neovisna stranka – Čapljina u srcu" nije jedina koja će na predstojećim Lokalnim izborima ponuditi po jednog kandidata za općinska ili gradska vijeća.

Mulajma Hasukić živi u Gradačcu, a kandidatkinja je za Gradsko vijeće ispred Hrvatske stranke prava (HSP). "Pravašica" Hasukić na društvenim mrežama vodi vrlo neobičnu predizbornu kampanju, u okviru koje promovira listu Saveza za bolju budućnost (SBB) za Gradsko vijeće Gradačca.

I Adila Muslimović iz Srebrenika je odlučila politički se angažirati u HSP-u. Kandidatkinja je te stranke za Općinsko vijeće Srebrenik. Međutim, u HSP-u bi se ozbiljno trebali pozabaviti sa edukacijom kandidata kada je u pitanju vođenje izbornih kampanja, s obzirom na to da i Muslimović na društvenim mrežama promovira kandidate SBB-a.

Mediji u BiH već godinama izvještavaju o manipulacijama biračkim odborima i međustranačkoj trgovini s ciljem stvaranja jednostranačkih biračkih mjesta na kojima bi određene stranke imale apsolutnu kontrolu. Ta praksa se, očigledno, nastavlja, a politički akteri čak i ne skrivaju da učestvuju u takvim aktivnostima, nerijetko ih prikrivajući navodnom potrebom da spriječe izborne nepravilnosti.