open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Čavka se žalio na oslobađajuću presudu Mehmedagiću i Pekiću, sutra sjednica
U Sudu BiH sutra će biti održana javna sjednica Apelacionog odjeljenja Suda BiH u predmetu Osman Mehmedagić i dr., najavljeno je iz Suda BiH.
09.05.2021. u 09:46
get url
text

Sjednica je zakazana nakon što je Tužilaštvo BiH uložilo žalbu na presudu kojom su direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osman Mehmedagić i uposlenik te agencije Muhamed Pekić nepravomoćno oslobođeni optužbi Tužilaštva BiH.

Sud Bosne i Hercegovine je, podsjetimo, nakon održanog glavnog pretresa, 19. februara donio i javno objavio presudu kojom se Mehmedagić i Pekić oslobađaju od optužbe da su počinili krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja na način kako je to u optužnici opisao tužilac Oleg Čavka.

VEZANI TEKST - Direktor OSA-e Mehmedagić i uposlenik Pekić oslobođeni u Sudu BiH!

Mehmedagiću i Pekiću je suđeno zbog izuzimanja snimaka iz poslovnice BH Pošte u Sarajevu, gdje je Tužilaštvo tvrdilo da je to urađeno nelegalno i za "privatne potrebe direktora OSA-e".

Sudija Perić je kazao da su ključni svjedoci optužbe potvrdili da je poduzimanje radnje izuzimanja snimaka iz pošte bilo od obavještajnog značaja, da su oni znali o čemu se radi, te da je operacija bila već zavedena i trajala je duži period.

- Na osnovu dokaza koje je tužilac izveo na glavnom pretresu, Sud nije mogao izvesti zaključak da su optuženi na osnovu prethodnog dogovora o izvršenju krivičnog djela preduzeli nezakonite radnje s ciljem da drugom nanesu štetu ili teže povrijede prava drugog. Radnja izuzimanja videosnimka s nadzorne kamere, po ocjeni Suda, bila je od operativnog značaja, o čemu su detaljno i uvjerljivo svjedočili upravo svjedoci optužbe Trifko Buha i Ibrahim Međedović - naveo je tada u presudi Perić.

On je prilikom obrazlaganja presude kazao i da otkako postoji Sud BiH nije vršen ovakav pritisak na sud kao što je to bilo u ovom slučaju.

VEZANI TEKST - Inspektor Hubijer: Amina je rekla da su je Bubalo i Čampara "zavalili", Čavka mi je pokušao podmetnuti...

Taj pritisak, između ostalog, se ogledao u dva otvorena pisma "vrlo ružne sadržine i sticao se utisak da duh nekih politika lebdi nad Sudom", obrazložio je tada sudija Perić.

On je dodao da uprkos svemu, sud nije podlegao pritiscima. Kazao je i da se rijetko u praksi dešava da svjedoci optužbe potpuno sruše koncept tužioca.

- Događalo se da svjedoci promijene iskaz, ali u toku ovog procesa svjedoci su davali takve iskaze da ih nisu osporavali ni branioci optuženih - podvukao je sudija Perić.

Tužilac Čavka je u svojoj završnoj riječi tvrdio da je potpuno dokazao krivnju optuženih, a od Suda je tražio da ih proglasi krivim i osudi "po zakonu".

VEZANI TEKST - Čamparina saradnica "propjevala" u FUP-u: Kako nastaju anonimne krivične prijave

Međutim, ono na čemu je insistirao, a što je po mišljenju odbrane ključno za ovaj predmet, je da se Mehmedagiću "zabrani obavljanje funkcije direktora OSA-e" i to na pet godina.

S druge strane, advokatica Osmana Mehmedagića Senka Nožica rekla je da se ovaj proces vodio isključivo s ciljem diskreditacije Mehmedagića.

- Odbrana mora reći da se cijelim ovim postupkom željela učiniti velika šteta jednoj od značajnijih institucija, a to je OSA. Ovdje se vodio jedan rat, politički odstrel preko suda protiv našeg branjenika. Cilj svega je bilo da se odstrani on od svog posla - kazala je nakon presude Nožica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.