Cavusoglu: Predsjednički sistem će ubrzati proces donošenja odluka

Objavljeno: 20.04.17 u 13:34

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je kako će provedba ustavne reforme i uvođenje predsjedničkog sistema upravljanja riješiti sistemske probleme i donijeti omogućiti efikasan i brz mehanizam odlučivanja koji će u konačnici dinamizirati i odnose Turske na međunarodnoj sceni, javlja Anadolu Agency (AA).

Turska želi mir u susjedstvu i intenziviranje saradnje
Turska želi mir u susjedstvu i intenziviranje saradnje

U Istanbulu se održava drugi Forum šefova diplomacija Turske i zemalja Sistema integracije centralne Amerike (SICA), a domaćin sastanka Cavusoglu je u uvodnom izlaganju izrazio zadovoljstvo da je Istanbul kao spojnica Evrope i Azije danas ugostio i Latinsku Ameriku.

Ističući kako je Turska i organizacijom današnjeg sastanka pokazala odlučnost za intenziviranje saradnje sa zemljama Centralne i Latinske Amerike, a posebno u kontekstu zbližavanja naroda tih regija na bazi zajedničkih vrijednosti i interesa.

-Pohvalnim smatramo stav zemalja Latinske Amerike protiv stranih intervencija i vojnih udara. Turska ima jednake reflekse o tom pitanju - kazao je Cavusoglu.

Osvrnuvši se i na nedjeljni referendum na kojem su turski birači, prema preliminarnim rezultatima, većinom glasova podržali provedbu ustavne reforme i prelaska sa parlamentarnog na predsjednički sistem upravljanja u toj zemlji, Cavusoglu je kazao kako će Turska i dalje koristiti sve resurse i potencijale za efikasnu međunarodnu saradnju, ukljuujući i saradnju sa zemljama regionalne organizacije SICA.

On je istakao da članice SICA-e, osim Belizea, većinom imaju predsjedničke sisteme. Cavusoglu je još kazao kako će prelaskom na takav sistem i Turska dobiti efikasniji mehanizam donošenja odluka, rješavanja problema i lakše intenziviranje odnosa na međunarodnoj sceni.

Razvoj malih i srednjih preduzeća je osnovni faktor ekonomskog razvoja Turske u kojoj 90 posto ekonomije i čine takvi subjekti, a Cavusoglu je kazao kako je Turska spremna da svoje pozitivno iskustvo podijeli i sa zemljama SICA-e. Dodao je da Turska želi sa tom regijom intenzivirati i saradnju na polju turizma.

- Postoje veliki potencijali za poboljšanje odnosa između Turske i zemalja Centralne i Latinske Amerike. Svjesni smo da je za iskorištavanje tih potencijala neophodno uspostaviti mir i stabilnost. U tom kontekstu želja nam je da se uspostavi mir u susjednom Iraku i Siriji. U Siriji želimo vidjeti legitimnu vladu na čelu države - poručio je Cavusoglu.

Podsjetivši da je Turska zbrinula više od tri miliona izbjeglica iz Iraka i Sirije, Cavusoglu je kazao kako se Turska suočava sa brojnim sigurnosnim problemima zbog ratova u susjedstvu i da se istodobno bori protiv više terorističkih organizacija.

- Prioritet nam je borba protiv terorističke organizacije FETO, koja je prošle godine izvela napad na tursku demokraciju. Čestitamo vam na tome što niste dozvolili toj izdajničkoj strukturi da uđe u vaše zemlje. Konstruktivna saradnja u borbi protiv te vrste međunarodne prijetnje i kriminala svakako daje rezultate - kazao je Cavusoglu.

Najavivši otvaranje novih diplomatskih predstavništava u Centralnoj i Latinskoj Americi, Cavusoglu je kazao da su u tom dijelu svijeta aktivnosti intenzivirale i turske institucije poput Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), Vijeće za vanjskoekonomske odnose (DEIK) i Skupština turskih izvoznika (TIM).

- S ciljem pružanja podrške pozitivnim trendovima u zemljama SICA-e i u nakani izgradnje novih mostova saradnje Turske je ove godine odlučila da toj organizaciji dobrovoljno donira finansijsku pomoć od pola miliona dolara - kazao je Cavusoglu.