open-navfaktor-logo
search
Hoće li ispoštovati rokove
Čengić brani Štetu: Kada će biti završena tramvajska pruga
Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta zajedno sa zastupnikom u Parlamentu Federacije BiH Irfanom Čengićem obišao je radove na tramvajskoj pruzi. 
18.04.2022. u 10:07
get url
text

Zastupnik Čengić ovom prilikom je pohvalio ministra Adnana Štetu da građane transparetno obavještava o statusu i dinamici projekta. Iskoristio je Čengić priliku da odgovori i na spekulacije kako pruga neće biti završena u roku kazavši kako ministar Šteta garantuje svojom pozicijom da će ga završiti u roku.

- Rijetko koji je političar spreman ostavku ponuditi ako probije rok. Od prvog dana na tabli piše da je rok završetka radova august 2023. godine, dok pojedinci ministrove izjave vezane za dinamiku radova na pojedinim poddionicama uzimaju kao zvanične rokove, što nije tačno – kazao je Čengić. 

Podsjećamo, 26. augusta 2021. godine počela je rekonstrukcija tramvajske pruge, kako su tada iz Vlade kazali najvećeg infrastrukturnog projekta u Kantonu Sarajevo u zadnjih 60 godina.

Tog dana su ministar saobraćaja Adnan Šteta i izvođači radova kazali kako će radovi biti izvedeni u okviru zadatog roka.

- Ovo je veliki dan za sve nas. Veliko zadovoljstvo je biti jutros u Nedžarićima i uvjeriti se u dobru organizaciju početka izvođenja radova. Siguran sam da ćemo svi zajedno ispoštovati rokove koji su pred nama i omogućiti građanima prevoz kakav zaslužuju - istakao je tada ministar Šteta.

Tramvajska pruga obnavlja se u dužini od 21,4 kilometra. Plan je da kompletna rekonstrukcija pruge traje 730 dana, odnosno dvije godine. Projekt obnove pruge od Ilidže do Marijin Dvora će koštati 20,4 miliona eura.

- Prva faza je Ilidža - Nedžarići, a nakon 90 dana produžujemo od Nedžarića do Remize. Rok za završetak radova od Ilidže do Remize je do 1. maja naredne godine. Nakon toga idemo dalje prema Čengić Vili. Projekt finansira EBRD preko kreditnih sredstava. Izvođači radova su dvije kineske kompanije. Podizvođači su respektabilne domaće kompanije - dodao je ministar Šteta.

VEZANI TEKST - Šteta pojasnio: Tramvajska pruga do Remize do maja, a do Čengić Vile u augustu

Kako su tada prenijeli iz Vlade Kantona Sarajevo kineski izvođač radova naveo je kako imaju mnogo iskustva u ovoj vrsti radova, te da su u Kini radili na dva projekta koja su identična ovom koji se trenutno provodi u Sarajevu.

Osman Jahić, zamjenik direktora firme "Bosman", koja je podizvođač radova, naveo je da su dvije kineske firme dobar dio posla povjerile njima.

- Veći dio radova ćemo izvoditi mi kao podizvođač, a imamo i dvije domaće firme koje će nas pratiti. Rok koji je dat u tenderskoj dokumentaciji je realan ukoliko ne dođe do iznenađenja. Za očekivati je da ćemo naići na probleme, ali ćemo ih i rješavati - zaključio je.

Za Faktor je ministar Šteta kazao da je rok za završetak radova obnove tramvajske pruge od Ilidže do Čengić Vile august 2022. godine.

VEZANI TEKST - Nikšić: Šteta je najpopularniji političar u Kantonu Sarajevo

Međutim, ranije je ministar Šteta kazao kako je rok za završetak radova od Ilidže do Remize do 1. maja 2022. godine, a da se nakon toga ide sa radovima do Čengić Vile. Zbog građana koji su bili u nedoumici kada će zapravo dobiti prugu pitali smo koji su tačno planovi i rokovi za završetak dionica.

- Ništa se nije promijenilo. Rokovi su isti. Čengić Vila je okretnica i bitna je za uspostavu saobraćaja, zato je ona građanima bitnija nego rok za izgradnju tramvajske pruge do Remize. Pruga do Remize će biti završena do maja i tako je planirano, a pruga do Čengić Vile u augustu – kazao je Šteta ranije za Faktor.

Prvi maj se bliži i ne nazire se pruga do Čengić Vile, pa ostaje samo nada da će do augusta biti završena cjelokupna dionica do Čengić Vile ili ćemo i na to još čekati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.