open-navfaktor-logo
search
Neće drugu lokaciju
Centralna banka odbila Mandićevu ponudu: Ne koristite nas u političke i promotivne svrhe
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić obavijestio je javnost putem svog Facebook profila da je Centralnoj banci BiH ponudio zamjensku lokaciju, u cilju da se odustane od gradnje zgrade u sarajevskom parku Hastahana, gdje je prvobitno i planirana.
31.03.2021. u 14:54
get url
text

Mandićevu ponudu Centralna banka je odbila, iznijevši niz zamjerki i optužbi na njegov račun. Također, navode da je Mandić odluku o ponudi zamjenske lokacije donio bez saglasnosti Općinskog vijeća Centar, a u čitavu priču uključio je i Edina Fortu, premijera Kantona Sarajevo, koji u ovom postupku nema ovlaštenja niti ingerencije.

 

U podugačkom pismu koje je Centralna banka dostavila načelniku Općine Centar kao odgovor na njegovu ponudu, naveli su da im nije jasno zašto im je Mandić ponudio ovu lokaciju, znajući da će prijedlog biti odbijen jer je, kako tvrde, Mandić već jednom predložio istu stvar.

Mandiću su također zamjerili i to što je pismo koje je uputio Centralnoj banci plasirao u medije prije nego što je dobio odgovor, a njegov čin nazvali su populističkim. Istakli su da ne žele biti sredstvo prikupljanja glasačkih simpatija.

- Ovim putem vas molimo i apelujemo kako na Vas tako i na sve druge političke subjekte u BiH, da ne zloupotrebljavaju instituciju Centralne banke Bosne i Hercegovine u političke i promotivne svrhe. Također želimo jasno naglasiti i vama i kompletnoj javnosti da Centralna banka nikada nije bila niti će ikada biti sredstvo za populističke metode prikupljanja simpatija glasačkog tijela i izgradnje pozitivnog mišljenja o bilo kojoj političkoj stranci. Naročito iz razloga što ste i sami apsolutno od početka bili svjesni činjenice da će ponudu za zamjensku nekretninu u državnom vlasništvu sa upisanim pravom raspolaganja u korist KJKP Gras, nemoguće realizovati iz više razloga - naveli su iz Centralne banke.

{$galerijaFotografija}

Naveli su da je Srđan Mandić ovim doveo Centralnu banku na teren politike i političkih utjecaja, s obzirom na to da je pismo o "zamjeni" prenio veliki broj njegovih stranačkih kolega.

U pismu koje je potpisao guverner Centralne banke Senad Softić, Mandić se poziva da što prije riješi zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti.

Podsjetimo, Centralna banka BiH je prije dvadesetak dana objavila idejni projekat za lokalitet Hastahane.

 

Centralna banka - odgovor
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.