open-navfaktor-logo
search
Veliki projekat
Četverosjed na Bjelašnici plaćen pet miliona, a stavljanje u funkciju košta 3,6 miliona KM
Ljubitelji zimskih sportova s nestrpljenjem čekaju prvi snijeg i da mogu uživati u skijanju na Bjelašnici.
26.11.2022. u 07:57
get url
text

U novoj skijaškoj sezoni trebao bi konačno biti na raspolaganju i četverosjed koji je instaliran 2017. godine, ali bi tek sada trebao biti u funkciji.

On bi trebao biti završen i montiran do 15. decembra, a putanje u rad u rad nakon tehničkog prijema koji je planiran prije kraja godine.

- Četverosjed je koštao oko pet miliona konvertibilnih maraka, a njegovo premještanje i stavljanje u funkciju 3,6 miliona. Izmještanje četverosjedne žičare je jedini način da bude funkcionalna, jer su analize pokazale da na ranijoj lokaciji neće nikad funkcionisati. Troskovi izmještanja i nadogradnje sastoje se od: od troškova montaže, koji čine okvirno 30-35 posto ukupnih troškova nove žičare, troškova demontaže sa stare lokacije, nadogradnje sistema, koja je u ovom slučaju značila zamjenu motora, dodatni broj korpi, dodatna stubna mjesta, a sve zbog duže trase.

U ponedjeljak, 28. novembra, planirana je postavka posljednjeg stuba, nakon čega ostaju radovi na montaži korpi i postavci sajle – rekao je za Faktor Jasmin Mehić, direktor preduzeća ZOI'84.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.