open-navfaktor-logo
search
Pravila
Cijene jako primamljive: Može li se zaplijenjena roba otkupljena od UIO preprodavati
Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine nedavno je objavila prodaju 9.000 pakovanja kroasana "7 days", koji su prethodno bili oduzeti.
15.10.2022. u 18:22
get url
text
Ilustracija

Nekoliko mjeseci prije toga objavljeno je da je Rambo Huseinović iz Visokog pokupovao svu Nutellu, više od 2.000 tegli, koja je također bila na prodaji Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Za nju je platio nešto više od 9.000 KM, a sam je rekao da bi to po redovnoj cijeni koštalo barem 14.000 KM. Huseinović je robu kupio kao predstavnik firme Market Stop Shop.

Zanimalo nas je, prije svega, postoje li pravila šta se smije uraditi s takvom robom kako ne bi završila "ispod tezge", odnosno na crnom tržištu, s obzirom na to da su cijene robe po kojima ih prodaje UIO često jako niske u odnosu na redovne.

Ratko Kovačević, portparol UIOBiH, pojasnio je najprije da Uprava prodaje robu koja je oduzeta ili zaplijenjena i nakon što se okonča postupak pred sudom, ali kada je riječ o robi koja je osjetljiva i lako kvarljiva, ne mora se čekati kraj sudskog postupka. Naprotiv, mora se prodati prije isteka roka trajanja kako ne bi propala.

U tom slučaju, dodao je Kovačević, novac od prodaje ide na poseban račun pa se, u zavisnosti od konačne sudske odluke, prebaci ili na jedinstveni račun ili se novac vrati onome od koga je roba zaplijenjena.

Kada je riječ o pravilima i načinu kako spriječiti malverzacije s robom kupljenom na aukciji za tako nisku cijenu, Kovačević je istakao da je sve strogo definisano u smislu prava učešća na aukcijama.

- Ako je u pitanju veća količina robe, pretpostavka je da će se ona dalje prodavati. Zato pravo učešća imaju samo oni koji su registrirani za tu djelatnost. Te, recimo, kroasane ili Nutellu ne može kupiti fizičko lice, građanin jer je pretpostavka da će se dalje prodavati.

Postoji komisija koja formira početnu cijenu, pa na aukciji ide ko da više. Kupac dalje formira svoju cijenu jer ovo mu je nabavna. Dodaje zaradu na koju plaća PDV, ako je u sistemu. Sve ide kao i druga roba – istakao je Kovačević.

Podsjetio je da vlade donose neke odluke u smislu ograničenja marži na određene proizvode, ali da je za većinu vrsta robe slobodno formiranje cijena.

- Ima, po mojoj procjeni, nekoliko firmi u Bosni i Hercegovini koje redovno prate našu web stranicu i učestvuju na aukcijama – kazao je Kovačević.

Dodao je da građanin kao pojedinac može učestvovati na aukciji ako se prodaje, primjera radi, neko vozilo, odnosno vrsta robe gdje je logično da će biti korištena u vlastite svrhe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.