open-navfaktor-logo
search
Provedba rezultata izbora
CIK ovjerio kandidate za Dom naroda Parlamenta FBiH iz još tri kantona, u TK slijedi žrijebanje
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine danas je razmatrala izvještaj o provedenim posrednim izborima za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Skupštine Tuzlanskog kantona.
29.11.2022. u 15:17
get url
text

Od pet delegata iz reda bošnjačkog naroda, koliko ih iz Skupštine TK treba ući u Parlament FBiH, izabrana su četiri, dok će peti biti biran žrijebom. Tako su izabrani delegati Dževad Hadžić, Muamer Zukić, Senad Alić i Izen Hajdarević, dok će u žrijebu učestvovati kandidatske liste Asmira Hasića i Damira Šišića.

Jedan delegat iz reda hrvatskog naroda, koliko i ide iz TK, također će biti izabran žrijebom i to između kandidatske liste Borisa Krešića i Silve Banović.

Iz reda srpskog naroda biraju se tri delegata. Izabrana su dva, Slađan Ilić i Žarko Vujović. Međutim, s obzirom na to da u Skupštini Tuzlanskog kantona nema dovoljan broj izabranih zastupnika iz reda srpskog naroda, pa tako i trećeg delegata, iz CIK-a je saopćeno da će se popuna jednog mandata vršiti "u skladu s članom 10.16 Izbornog zakona BiH".

Ovaj član zakona govori, između ostalog, o izboru delegata iz drugih kantona.

I konačno, iz reda ostalih se iz Skupštine TK bira jedan delegat za Dom naroda Parlamenta BiH i to će biti Sandra Imširović.

Dio Izbornog zakona BiH, posredni izbori

- Rezultate posrednih izbora iz Tuzlanskog kantona za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH Centralna izborna komisija BiH će utvrditi nakon provedenog žrijebanja - dodali su iz CIK-a.

Centralna izborna komisija BiH danas je ovjerila i kandidatske liste iz još tri kantonalne skupštine za izbor delegata u Dom naroda PFBiH i to iz Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog i Livanjskog kantona.

Još nisu dostavljene kandidatske liste iz skupštine Srednjobosanskog kantona, dok su kandidatske liste iz Unsko-sanskog kantona dostavljene danas.

- Danas je Centralna izborna komisija BiH ovjerila i kandidatske liste za Vijeće naroda Republike Srpske - navedeno je u saopćenju nakon sjednice CIK-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.