open-navfaktor-logo
search
Prijetnja miru
Članovi bh. zajednice u SAD-u pisali Bidenu i Blinkenu: Obustavite podršku onima koji rade na razgradnji BiH
Predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Joeu Bidenu i sekretaru za vanjske poslove SAD-a Antonyju Blinkenu, pisala je grupa članova akademske, kulturne i naučne bosanskohercegovačke zajednice u SAD-u.
05.04.2023. u 08:23
get url
text

U pismu, koje u nastavku prenosimo u cijelosti, izražava se zabrinutost za situaciju u Bosni i Hercegovini:

Poštovani predsjedniče Biden i sekretaru Blinken,

Akademska, kulturna i naučna bosanskohercegovačka zajednica u SAD-u je zabrinuta za budućnost Bosne i Hercegovine. Uznemireni smo pojačanim prijetnjama otcjepljenjem, negiranjem genocida, veličanjem ratnih zločina i zločinaca, kako od predsjednika RS-a Milorada Dodika tako i od rukovodstva HDZ BiH-a, kao i djelovanjem visokog predstavnika Christiana Schmidta i ambasadora SAD-a, njegove ekselencije Michaela Murphyja.

Dok se Dodik ismijava sveukupnoj euroatlanskoj zajednici, nas Amerikance porijeklom iz Bosne i Hercegovine posebno čudi popustljivost Sjedinjenih Država i Evropske zajednice. Jasno je da Dodik provodi politiku Kremlja i Vladimira Putina, kojeg je Dodik ne tako davno odlikovao pred očima svjetske javnosti. Nismo sigurni da li je u pitanju strah ili kratkovidost, ali nam je jasno da su posljedice već ozbiljne, a bit će još i ozbilijnije.

Tražimo od međunarodne zajednice, posebno od OHR-a, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske i Njemačke, da pothitno obustave političku i drugu podršku Dodiku i snagama koje iza njega stoje, kao i svima onima u Bosni i Hercegovini koji poriču genocid. Oni su direktna prijetnja miru, ne samo na Balkanu, nego i šire, te tako moraju biti zaustavljeni.

Također smo prinuđeni da podsjetimo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i visokog predstavnika da je negiranje genocida i antidejtonsko djelovanje po zakonima BiH kažnjivo, te ih pozivamo da djeluju u skladu sa svojim dužnostima i ovlastima. Oni koji negiraju genocid svojim izjavama i napadima nastavljaju rad ratnih zločinaca koji su osuđeni od Međunarodnog suda u Hagu, domaćih sudova i čitave svjetske javnosti.

Zabrinjava nas i nedemokratsko nametanje izmjena izbornog zakona u Federaciji BiH od visokog predstavnika. Umjesto da podrži razvoj Bosne i Hercegovine kao evropske, građanske države, novi zakon nagrađuje HDZ BiH i de facto cementira međuetničku segregaciju, time ostvarujući ciljeve onih koji su svoju vlast zaradili ratnim zločinima. Zahtijevamo od Ureda visokog predstavnika, kao i američkih predstavnika u BiH, da odmah prestanu sa daljnjim uplitanjem u izborni sistem i rad pravosuđa.

Kao američkim gradjanima, posebno nam teško padaju medijski izvještaji da se trenutna razgradnja Bosne i Hercegovine obavlja uz podršku američkog ambasadora u Sarajevu. Čini se da u američkim vanjskopolitičkim krugovima postoji vjerovanje da je u njihovom interesu da BiH predaju u ruke onih koji je žele nepovratno rasturiti.

Pozivamo SAD, Veliku Britaniju i zemlje EU-a da što prije u fokus stave opasni razvoj situacije u BiH i da obustave podršku onima koji ubrzano rade na razgradnji Bosne i Hercegovine.

S poštovanjem,

Dr Kenan Arnautovic, Memphis, TN

Aleksandar Hemon, New Arc, NJ

Dr Eldin Karaikovic, Chicago, IL

Dr Andi Arnautovic, Chicago Illinois

Dr Mirsad Hadzikadic, Charlotte, NC

Dr Amer Smajkić, Chicago, Ill

Đenita Pašić, Esq, Luisville, KY

Dr Rešad Pašić, Louisville, KY

Dr Esad Boškailo, Phoenix, AZ

Dr Azra Terzić, Louisville, KY

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.