open-navfaktor-logo
search
Okončan sastanak
Članovi Predsjedništva BiH razgovarali sa Pahorom: "EU ima priliku da ispravi grešku, BiH je ključna"
Komšić je naglasio veze između građana BiH i Slovenije, te je kazao da Slovenija može imati razumijevanje za dešavanja u BiH
04.12.2019. u 12:31
get url
text

Sastanak članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića, Šefika Džaferovića i Milorada Dodika sa predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom u Predsjedničkoj palati Ljubljani je okončan, a nakon sastanka su se akteri obratili javnosti.

Pahor je istaknuo poseban odnos BiH i Slovenije te, kako je kazao, posebno prijateljstvo ovih dviju zemalja. Iskazao je i neupitnu opredijeljenost Slovenije da pomogne našoj zemlji na putu ka članstvu u Evropskoj uniji (EU).

Razgovarano je i o pitanju ilegalnih migracija, a Pahor je u tom kontekstu naglasio da migranti u BiH dolaze iz zemalja članica EU-a.

- Zbog toga moramo tražiti rješenja u EU kako na prostoru Zapadnog Balkana ne bi došlo do vrlo zahtjevnih situacija kojima smo svjedočili prije nekoliko godina, kada su ilegalne migracije bile takve da ih nismo mogli savladati – kazao je Pahor.

Spomenuo je predsjednik Slovenije i rast robne razmjene između BiH i Slovenije.

- U BiH, koja je treća destinacija za inostrane investicije Slovenije, imamo oko 150 preduzeća koja imaju preovladavajući slovenački udio – izjavio je Pahor.

Gotovo 1.000 učenika i studenata iz BiH, dodaje, imaju stipendije u Sloveniji.

- Učinit ćemo sve što je u našoj moći da sačuvamo mir na ovim prostorima – kazao je Pahor.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je kazao da su vođeni "normalni i prijateljski razgovori".

- Drago nam je da imamo prijatelja. Imali smo ga uvijek, imat ćemo ga i ubuduće u državnom vrhu Slovenije – poručio je Komšić.

Komšić je naglasio veze između građana BiH i Slovenije, te je kazao da Slovenija može imati razumijevanje za dešavanja u BiH.

- Možemo se obratiti nekome kada je u pitanju budući put BiH na euroatlantskim integracijama – izjavio je Komšić.

Kazao je da je usvojen zaključak da se zajednički interenira prema Evropskoj komisiji kako bi se riješilo pitanje migracija. Napomenuo je da se na zapadnoj granici BiH migranti nalaze "zaglavljeni".

- Razgovarali smo o mnogo stvari. Siguran sam da možemo očekivati povećanje naše ekonomske saradnje i razmjene – izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Pahor je, odgovarajući na medijski upit, kazao da Slovenija može pomoći BiH na evropskom putu BiH, te da je ta zemlja sklona širenju EU-a na sve zemlje zapadnog Balkana, a naročito BiH.

- Proširenje na prostor Zapadnog Balkana je geopolitičko pitanje. Ako će Evropa zbog svojih unutrašnjih problema zakasniti u širenju, onda će taj prostor zakasniti sa napretkom. Uvijek kažem, BiH je ključna – poručio je Pahor.

Dodao je da je u martu prilika da EU popravi grešku pri odnosu sa zemljama zapadnog Balkana.

- Moja je želja da evropska politika shvati položaj BiH. BiH ne treba pokrovitelj. Mi imamo povjerenje u vođe u BiH, koji najbolje znaju šta je najbolje za budućnost građana. Trebali bi pomoći da se problemi riješe u korist BiH. Slovenija će pri tome pomoći – izjavio je Pahor.

Razgovarano je i o pitanju stare devizne štednje, a Pahor tvrdi da je Slovenija implementirala presudu, te da je štedištama iz BiH isplaćeno 135 miliona eura.

Komšić je potvrdio da je za predstojeći vikend predviđen povratak 24 državljanina BiH iz Sirije.

- Ja vas uvjeravam da naše agencije vrlo detaljno prate ovaj proces i da je to nešto što se od nas očekuje kao međunarodna obaveza i kao jedna vrsta humanog čina. Riječ je o ženama i djeci. Te stvari se u BiH drže pod punom kontrolom – objasnio je Komšić.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je, govoreći o povratku državljana BiH iz Sirije, kazao da je Predsjedništvo BiH reagiralo na ovo pitanje u saradnji sa partnerima u borbi protiv terorizma.

- Donijeli smo zaključak kojim smo naložili institucijama BiH da rade svoj posao. Institucije BiH su dužne da rade ove stvari operativno. To nije bilo činjeno i zato je Predsjedništvo BiH, u saradnji sa našim partnerima, donijelo taj zaključak. To pitanje je pod punom kontrolom. Naše agencije tu stvar prate – kazao je Džaferović.

Džaferović je dodao kako je za njega najbitnije pitanje inicijative koja je potekla sa ovog sastanka, a to je da se odmah na početku rada nove Evropske komisije stavi u fokus širenje EU-a na zemlje zapadnog Balkana. Podsjetio je na odluku o nezapočinjanju pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

- Nas je ta odluka sve razočarala, ali nas nije obeshrabrila. Kao rezultat toga, mi ćemo krenuti u inicijativu, uz pomoć Slovenije, prema novoj Evropskoj komisiji da se perspektiva zemalja zapadnog Balkana u EU značajno pojača – objasnio je Džaferović.

Naglasio je da je BiH potreban progresivan pristup, a u tom je kontekstu podsjetio na britansko-njemačku inicijativu.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je razgovore ocijenio kao opsežne i prijateljske, te su potvrdili dobru saradnju. On je istaknuo saradnju sa privrednicima iz Slovenije.

- Poruke koje sada EU šalje Zapadnom Balkanu nisu dobre i to što prije treba vratiti na stari kolosijek – kazao je Dodik.

Kada je u pitanju odlaganje nuklearnog otpada na lokalitetu Trgovske Gore, Dodik je kazao da je to neprihvatljivo za BiH.

- To je nešto što ćemo nastaviti da problematiziramo na taj način. Lokalno stanovništvo je uznemireno. Mislim da je potrebno da Hrvatska na pravi način razumije stavove BiH – izjavio je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.