open-navfaktor-logo
search
Kadroviranje
Članska kartica NiP-a ključna referenca: Konaković "pogurao" stranačkog pulena u KJKP Rad
Jedna od institucija u kojima je članska kartica Naroda i pravde te familijarna ili prijateljska veza sa zvaničnicima te stranke ključna referenca za dobijanje radnog mjesta je KJKP Rad
04.08.2019. u 16:05
get url
text
Elmedin Konaković sa kolegama iz Naroda i pravde

Šef Naroda i pravde i aktuelni predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković već mjesecima najavljuje "moralnu obnovu političke scene". Odnosi se to, prije svega, na nametanje personalnih kvaliteta kao prioriteta pri zapošljavanju i napredovanju u javnim institucijama u odnosu na stranačku pripadnost.

Međutim, činjenice govore da uporedo sa tim najavama Konaković standarde za koje optužuje svoju bivšu stranku podiže na viši nivo. Jedna od institucija u kojima je članska kartica Naroda i pravde te familijarna ili prijateljska veza sa zvaničnicima te stranke ključna referenca za dobijanje radnog mjesta je KJKP Rad.

Potvrdila je to i v.d. direktorica tog preduzeća Vera Arnautović, koja je u odgovoru na upit Faktora potvrdila informacije o "kadrovskim križaljkama" prilagođenim potrebama Konakovićeve stranke.

Arnautović je, podsjetit ćemo, potvrdila da je Dženan Mutapčić, koji je ranije radio na poslovima rukovodioca građevinskim mašinama, 18. juna ove godine iznenada unaprijeđen na poziciju referenta za uključivanje poslovnih i stambenih prostora u sistem naplate za komunalne usluge.

Mutapčiću je, saznajemo, na korištenje ustupljen i službeni automobil preduzeća KJKP Rad.

- Službeno vozilo koristi služba u kojoj on trenutno radi – pravdala se Arnautović.

Ključna referenca koja je 25-godišnjeg Mutapčića smjestila na novu poziciju je upravo članstvo u Narodu i pravdi.

Podsjetit ćemo da je, primjera radi, prošle godine upravo Konaković zatražio da se na ključne pozicije u javnim preduzećima postavljaju stručni, a ne stranački ljudi. Na sličnom pristupu, barem deklarativno, insistira i danas, ali u praksi, očigledno, djeluje u suprotnosti sa tim principima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.