open-navfaktor-logo
search
Bivši predsjednik SAD
Clinton: Srebrenica je uznemirujući podsjetnik svima koji zaborave čovječnost
Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Bill Clinton kazao je danas da je 11. juli puno više nego mračnog doba u historiji BiH i svijeta te da je to uznemirujući podsjetnik svima koji zaborave svoju čovječnost.
11.07.2020. u 10:46
get url
text
Bill Clinton

U svom obraćanju povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici, Clinton je kazao da nikada neće zaboraviti 20. godišnjicu kada je došao u Potočare.

- Zaista sam zahvalan na prilici da vam kažem par riječi na 25. godišnjici genocida. 2003. godine bio sam počašćen da sudjelujem u posvećenosti Memorijalnog Centra Srebrenica u Potočarima, i mezarja. Bila mi je čast da se vratim prije pet godina na 20. godišnjicu ubijanja. Nikada neću ni taj dan zaboraviti. Bilo je zaista dirljivo za mene svaki put, svaka prilika da nastavljam doprinositi tako što dajem svoj glas onima širom svijeta koji žale za porodice ubijenih. Da podržim kontinuirane napore ostvarivanja pravde za one kojih više nema i da se vrate njihovi ostaci i da se dovedu kući, u konačno mjesto smiraja - kazao je Clinton u uvodnom dijelu svog obraćanja.

Izrazio je zahvalnost na prilici da obilježi ovu godišnjicu jer 11. juli je, kako je naveo, puno više nego mračno doba u historiji Bosne.

- On je uznemirujući podsjetnik užasne cijene svima nama kada okrenemo naša leđa čovječanstvu. Širom svijeta, konflikti bazirani na etničkoj, rasnoj i vjerskoj pripadnosti nastavljaju da donose neizdrživu patnju i gubitke porodicama, urušavanje društvima i ekonomijama i srceprajuće, srceparajuće brojke izbjeglica. Isuviše puno ljudi na Zemlji danas može se lično poistovjetiti sa majkama, ženama i djecom koji su izgubili svoje voljene u Srebrenici. 25 godina kasnije čini se da nismo puno toga naučili na mnogo mjesta. Čak i kada ste ispoštovali teške političke kompromise Dejtonskog sporazuma i najvažnije – sačuvali ste mir. Važnije je sada nego ikada da se sjetimo da u Bosni i širom svijeta istinska demokratija zahtijeva istinsku posvećenost inkluzivnom društvu, uključujući zajedničko odlučivanje, posvećenost vladavini prava i otkrivanje teške istine o prošlosti kako biste bili slobodni graditi drugačiju budućnost", poručio je i dodao:

- Nadam se da će u sljedećih 25 godina, svi građani Bosne i svi mi širom svijeta koji vam žele dobro, sjetiti žrtava 11. jula i raditi još više nego što već jeste da se održi i jača mir, da se prošire ekonomske prilike, da se izgradi inkluzivna budućnost za vašu djecu i unučad. Radeći to bi se napravila adekvatna posveta onima kojih se sjećamo danas i napravit će primjer idućoj generaciji i cijelom svijetu – da konflikti iz prošlosti ne moraju zasjeniti obećanu budućnost. To je pravi dar koji možete dati u čast onih koji su platili najveću cijenu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.