open-navfaktor-logo
search
Potencijalno pojačanje
Čolan otklonio dileme: Nurkić želi igrati u kvalifikacijama za Eurobasket
Košarkašku reprezentaciju Bosne i Hercegovine krajem novembra očekuje nastavak kvalifikacija za Eurobasket.
19.10.2020. u 12:44
get url
text

Utakmice trećeg i četvrtog kola koje su na programu 27. i 29. novembra protiv Bugarske i Latvije, izabranici Vedrana Bosnića igrat će na domaćem terenu jer je Košarkaški savez Bosne i Hercegovine (KSBiH) dobio povrenje FIBA-e da u Sarajevu organizuje "balon" za ovaj prozor kvalifikacija.

- Maksimalno smo angažovani da sve bude kako treba. Postoje tu još neke stvari koje trebamo uraditi kroz FIBA mape i detalje u vezi sa sigurnošću - kazao je za Faktor prvi operativac KSBiH Amer Čolan.

Generalni sekretar KSBiH kaže kako su naša zemlja i njena prijestolnica organizaciju "balona" dobile zbog uvjeta kojima nisu mogle parirati ni neke veće zemlje.

- Jako je važna činjenica da je aerodrom jako blizu. Tu je i dvorana u sklopu hotela, koja bi trebala biti odobrena, što itekako pogoduje smanjenju eventualnog rizika - naglasio je Čolan, te istakao kako je FIBA dodjelom organizacije "balona" BiH sebi otvorila put ka dobijanju domaćinstava za "prozor" koji će se igrati u februaru, pa čak i za grupe u kojima nisu naše selekcije.

- Dobili smo veliki plus kod FIBA-e sasvim sigurno, a na nama je da pokažemo da imamo potencijal organizacije manifestacija većeg karaktera - dodao je Čolan, te naglasio kako bi se i dvorane u budućnosti trebale potruditi da porade na instrastrukturi, kako u dvoranama, tako i oko njih.

Ono što je posebno važno za našu najbolju mušku košarkašku selekciju, jeste potencijalna mogućnost da boje naše selekcije u narednom kvalifikacionom prozoru brani Jusuf Nurkić.

Centar Portland Trail Blazersa proteklih dana je odmarao u domovini, i ako je suditi prema Čolanovim riječima, kod njega postoji neosporna želja da igra za Zmajeve u mečevima protiv Bugarske i Latvije.

- Nurkić ima želju i hoće igra. On je razgovarao sa direktorom Samirom Avdićem i ako bude šanse i prilike, on će vrlo rado igrati. On je nama rekao da želi i da za njega u tom pogledu nema dileme. Ipak, postoje određena pravila za igrače iz NBA lige koja će se svakako morati ispoštovati - rekao je generalni sekretar KSBiH.

- Mi ćemo se svakako informisati i o načinima koji su u vezi s osiguranjem, a na kraju je jedan dio i na selektoru Bosniću koji šalje pozive našim košarkašima - dodao je Čolan uz smijeh.

Nurkić bi bez sumnje bio veliko pojačanje za naš tim kojem će se nakon riješene papirologije i dobijanja bh. pasoša priključiti Amerikanac John Roberson.

Drugi bh. košarkaš iz najjače lige na svijetu Džanan Musa, kako nezvanično saznajemo, neće biti u mogućnosti da se stavi na raspolaganje selektoru ovoga puta. On bi se 15. novembra trebao vratiti u Sjedinjene Američke Države.

Na kraju podsjetimo da se naša selekcija poslije dva odigrana kola nalazi na trećem mjestu kvalifikacione grupe H u kojoj je na startu pobijedila Latviju u gostima, a potom na domaćem parketu poražena od Grčke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.