open-navfaktor-logo
search
Ministrica zdravstva TK
Čolić: Za novu opremu na UKC-u Tuzla bio bi dovoljan budžet KS od 1,2 milijarde KM
Pacijenti oboljeli od karcinoma ne mogu obaviti zračenje na Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla, zbog kvara na aparatu. Takvih pacijenata trenutno je oko 70, a prama riječima ministrice zdravstva Tuzlanskog kantona Dajane Čolić, onkološki konzilij na UKC-u radi, tako da će broj pacijenata kojim je potrebno zračenje sigurno biti i veći.
05.04.2022. u 13:49
get url
text
Ministrica zdravstva TK Dajana Čolić
Ministrica zdravstva TK Dajana Čolić

- Nezvanično sam saznala da je istekla licenca na aparatu za planiranje radioterapije, ali nisam dobila zvaničnu potvrdu. U razgovoru s direktorom UKC-a (dr. Alem Kamerić, op. a.) rečeno mi je da su u proceduri nabavke dijela koji je pokvaren, kako ga oni zovu, u vrijednosti pola miliona maraka, koji se čeka da stigne iz Velike Britanije - kaže ministrica Čolić.

Direktor Kamerić prošle sedmice je rekao da novi aparat za radioterapiju košta oko sedam miliona maraka te da će pomoć u nabavci tražiti od osnivača, odnosno Tuzlanskog kantona.

- Ministarstvo zdravstva TK je prošlog petka upriličilo posjetu Kliničkom centru Republike Srpske u Banjoj Luci gdje postoji centar za radioterapiju, napravljen po modelu javno-privatnog partnerstva i možda je to neki put za trajno rješavanje ovog problema. Oni dnevno rade 150 zračenja bez čekanja, a na UKC-u imamo čekanja i kada je aparat ispravan - kaže Dajana Čolić.

On dodaje da su u KC Banja Luka prošle sedmice planirali prostor za pacijente iz TK, ali da niti jedan pacijent nije proslijeđen.

- Nakon toga smo saznali da adekvatni spiskovi pacijenata nisu poslani s UKC-a Tuzla prema Federalnom zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, koji finansira ovu vrstu usluge. Taj spisak je trebao ponovo otići sa kompletiranim podacima i nadamo se da će liječenje ubrzo početi - navodi ministrica Čolić.

U Federaciji Bosne i Hercegovine već ove sedmice trebao bi biti usvojen Zakon o konsolidaciji dugova zdravstvenih ustanova, dodaje Čolić, po kojem bi UKC-u trebalo pripasti oko 29 miliona KM.

- Ta sredstva bi se mogla iskoristiti za nabavku aparata za radioterapiju, međutim to nije brzo rješenje. To su visoko sofisticirani aparati kojih nema na lageru, treba ga naručiti i potrebno je minimum šest mjeseci da se napravi. Tu je i tenderska procedura i pitanje je da li bi do kraja godine uspjeli nabaviti novi aparat - pojašnjava Čolić.

Kvar na aparatu koji služi za liječenje životno ugroženih skrenuo je pažnju na manjkavosti kada je u pitanju oprema na UKC-u Tuzla, ali to nije jedini takav problem.

- Ja često kažem da bi nama na UKC-u bio dovoljan budžet Kantona Sarajevo od milijardu i 200 miliona KM za nabavku nove opreme. Oprema na UKC-u možda nije ni toliko stara, ali se aparati jako puno koriste, a s druge strane, imamo neke zastarjele tehnologije jer medicina napreduje, a mi nismo u stanju pratiti kroz nabavku nove opreme - kaže ministrica Čolić.

Ona dodaje da je pored nabavke nove opreme, potrebno uraditi i reorganizaciju jer poslije COVID-19 su zdravstveni radnici sve umorniji i iscrpljeniji, a dolaze i nove generacije.

- Imamo problem opreme i kadra. Jedino možda nemamo problem s prostorom - zaključila je Dajana Čolić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.