Kako kaže, Marinka Čavaru, predsjednika FBiH, vidi kao izvršioca opstrukcija koje osmisli Dragan Čović, lider HDZ-a BiH.

- Čavara je samo izvršilac svog šefa Čovića. On je ranije uslovio izbor sudija Ustavnog suda FBiH izmjenama Izbornog zakona BiH po želji HDZ-a. Dužan je da po Ustavu FBiH predloži listu imena Parlamentu FBiH nakon usaglašavanja sa potpredsjednicima FBiH. Parlamentarna većina koju spominje kao uslov nigdje se ne navodi u Ustavu FBiH. HDZ ima običaj postaviti nekompetentne ljude na ključne pozicije. Čavara je možda dobar inžinjer iz Busovače, ali kao predsjednik FBiH ili neće ili ne zna raditi svoj posao. Isto je i sa ministrom pravde BiH Josipom Grubešom koji je po zanimanju profesor filozofije. Stranci neće stati iza Čavarinog rada koji zloupotrebljava položaj, što je krivično djelo. Tužilaštvo KS je nadležno za njegovo procesuiranje, s obzirom na to da se krivično djelo vrši na području tog kantona – navodi Čolo.

VEZANI TEKST - Čavara: Sudije Ustavnog suda FBiH nisu imenovani jer nije bilo političkog dogovora
 

Čavara je jučer rekao kako imenovanje nije do njega, nego do političkih odnosa jer mu je potrebna većina u Parlamentu, a Čolo smatra da takva izjava nema smisla.

- On tvrdi da ako nema parlamentarne većine, on ne može raditi svoj posao koji mu je propisan Ustavom. On je po Ustavu FBiH dužan da predloži listu kandidata za sudije uz saglasnost oba potpredsjednika i da dostavi Domu naroda FBiH na odlučivanje. On je dobio dvije liste od VSTV-a. Oni provode konkursnu proceduru i naprave listu najuspješnijih kandidata i dostavljaju predsjedniku FBiH. Jedna je dostavljena u oktobru 2019., a druga u februaru 2020. I onda on kaže "Ja nemam parlamentarnu većinu". Ja ne znam gdje u Ustavu piše da mu treba parlamentarna većina da obavlja funkciju - navodi ona.