open-navfaktor-logo
search
Bez objašnjenja
Čomor: Ne znamo zbog čega je prekinuta sjednica Komisije na kojoj se trebalo odlučivati o sudiji Ustavnog suda BiH
Sjednica Komisije za izbor i imenovanje Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prekinuta je prije izbora kandidata za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Eldar Čomor, član Komisije za Faktor je kazao kako im nisu predočeni razlozi prekida sjednice.
14.03.2023. u 15:01
get url
text

- Sjednica je prekinuta, a prije toga je izmijenjen dnevni red. Tačka jedan (Utvrđivanje prijedloga za izbor sudije Ustavnog suda Bih) je postala tačka šest!? Potom, prije tačke šest je prekinuta sjednica. Razloge prekida sjednice ne znamo, možemo samo pretpostavljati- govori nam Čomor.

Prije održavanja sjednice članovi Komisije iz SDA i DF-a su upozorili kako u Zastupnički dom FBiH treba poslati listu najuspješnijih kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH, dok iz HDZ-a insistiraju da se pošalje prvi sa liste Marin Vukoja.

VEZANI TEKST - Izbor sudije Ustavnog suda BiH: SDA i DF traže da se Zastupničkom domu FBiH na odlučivanje pošalje lista kandidata

U javnosti su se pojavile burne reakcije političkih stranaka i upozorenja da bi članovi Komisije iz SDP-a i Naše stranke mogli presuditi u tome da se izabere kandidat za sudiju Ustavnog suda kojeg preferira HDZ. Inače, sudije koje se biraju na tu funkciju na njoj ostaju do 70. godine života.

Neke od pretpostavki je da iz "Trojke" nisu bili načisto kod izjašnjenja, da li glasati da lista sa najuspješnijim kandidatima ide u Zastupnički dom ili samo Marin Vukoja. 

Komisija ima 11 članova. Predsjednik Komisije je Mladen Bošković iz HDZ-a BiH. Potpredsjednik je Damir Mašić iz SDP-a BiH. Članovi Komisije su Antonio Sesar i Feliks Vidović iz HDZ-a BiH, Aner Žuljević iz SDP-a, Dragan Mioković iz Naše stranke, Rasim Smajlović iz NiP-a, Edina Gabela iz SBiH-a, Eldar Čomor iz SDA i Dajana Čolić iz DF-a.

Na listi uspješnih kandidata nalaze se Marin Vukoja sa 46,50 bodova, Sanela Gorušanović-Butigan 45 bodova, Ivo rozić 43,50, Mile Lasić 43, Zvonko Mijan 40,50, Monika Mijić 39 bodova Zdravko Lučić 39 bodova, Željka Marković-Sekulić 39, Danica Šain 38 i Mario Širić 37 bodova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.