Subota, 20.08.2022.

Ćosić ima šta raditi i svojoj avliji: Ukinuo bi Blumovu ulicu, a ne smetaju mu Draža Mihailović, vojvoda Đujić...

Zahtjev koji je jučer Gradu Sarajevu i Općini Stari Grad uputio gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić uzbrkao je javnost i izazvao oštre reakcije.

Ćosić u svom zahtjevu traži da se uklone ploče na sarajevskoj Vijećnici i u ulici Ferhadija u kojima se srpski narod karakteriše kao "zločinački i agresorski", te da se vrate raniji nazivi 154 sarajevske ulice, koje danas nose imena po "pripadnicima fašističkog pokreta, te pokreta koji su podržavali fašističke ideje", kako to vidi Ćosić.

VEZANI TEKST - Spisak želja Ljubiše Ćosića tek "oslobođenom" Sarajevu: Ovo su nazivi ulica koje bi mijenjao

Fotoreporter Faktora zabilježio je nekoliko fotografija koje jasno pokazuju da je "Istočno Sarajevo" pretrpano pločama, tablama i ulicama koje nose naziv po osuđenim ratnim zločincima i krvnicima koje svijet pamti po genocidu i najveći mogućim zločinima.

Ulice koje nose naziv Ravnogorska, 9. januara, Draže Mihailovića, četničkog vojvode Momčila Đujića, za Ljubišu Ćosića nisu sporne, ali mu je sporna, recimo, sarajevska ulica koja nosi naziv po Emeriku Blumu, bivšem gradonačelniku Sarajeva, uspješnom privredniku, jednom od rijetkih koji je uspio pobjeći iz zloglasnog ustaškog logora Jasenovac.

 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh