open-navfaktor-logo
search
Predsjednik HDZ-a
Čović: Danas u BiH ne postoji parlamentarna većina, svaki dan smo sve udaljeniji
Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović je kazao da u BiH danas ne postoji parlamentarna većina.
20.05.2020. u 14:40
get url
text

Govoreći o današnjem sastanku sa predsjednikom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom, kazao je da je jutros imao sastanak sa predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem, a najavio je susret sa predsjednikom Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudinom Radončićem. Sa Izetbegovićem je, dodaje, razgovarao o nepostojanju parlamentarne većine i postojanju različitih stavova o određenim temama.

- Ovaj put to je bio MMF, sredstva, odluke i moj stav je bio ovih dana i ubuduće da poštujemo Ustav i zakon. Pretpostavljam da je kolega isto rekao jer ovih dana se dopisujemo preko medija, što nije praksa - kazao je Čović.

Naglasio je da u Vijeću ministara BiH resorni ministar, a to je u konkretnom slučaju ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, ima obavezu da predloži nešto.

- Bošnjačka strana to odbije, a sada vi to zovite kako hoćete, ali je po zakonu i Ustavu da iz resora finansija dolaze prijedlozi kada je u pitanju konkretno MMF, posebno kada smo te stvari dogovorili vrlo precizno i pred medije izašli, a u društvu su bili predstavnici MMF-a, Delegacije Evropske unije, ambasador SAD-a i lideri parlamentarnih stranaka. Sve smo se dogovorili, samo to treba predočiti u dokument - kazao je šef HDZ-a BiH.

Konstatirao je da postoje različiti pogledi na cijelu situaciju.

- Činjenica je da danas s pravom možemo govoriti da ne postoji parlamentarna većina. Svaki dan smo sve udaljeniji – poručio je predsjednik HDZ-a BiH.

Govoreći o misi u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu, koja je posvećena žrtvama iz Bleiburga, rekao je da je to bila misa kao i svaka druga.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.