open-navfaktor-logo
search
Sastanak koalicije
Čović: Dogovorili smo da više niko ne smije kočiti niti jedan ekonomski projekat na nivou BiH
U Istočnom Sarajevu danas je održan sastanak predstavnika državne koalicije, nakon čega su učesnici razgovora na konferenciji za medije saopćili detalje razgovora. 
16.10.2023. u 17:30
get url
text

VEZANI TEKST - Novi sastanak "Trojke", SNSD-a i HDZ-a u Istočnom Sarajevu: Hoće li proći reformski zakoni

Predsjednik RS-a Milorad Dodik osvrnuo se na zakon o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine ističući da u Republici Srpskoj smatraju da treba krenuti ka izradi zakona kako bi se zaustavilo učešće stranih sudija, tako što bi umjesto sadašnjeg izbora sudija Ustavnog suda gdje se četiri biraju u Federaciji BiH, a dva u RS-u i trojica stranih sudija, te strane sudije bi zamijenili državljani BiH koje bi birala Parlamentarna skupština BiH.

- Naši partneri to proučavaju, trebaju da vide kako, vjerujemo da to nije nova opstrukcija, vjerujemo da će taj prijedlog biti prihvaćen- kazao je Dodik.

Osvrnuo se i na zakon o sukobu interesa.

- On još nije finaliziran, radi se na njemu i razgovarat će se o njemu kada bude gotov. Razgovarali smo i projektima koji već duže vrijeme stoje. Mislim da je bespotrebno da se obustavljaju projekti južne i istočne interkonekcije. To je potrebno debolokirati, kao i projekat Buk-Bijela - naglasio je Dodik.

Lider HDZ-a Dragan Čović  kazao je kako je jedna od ključnih stvari koju su danas dogovorili jeste da se mnoge stvari moraju brže odvijati na nivou Vijeća ministara.

- Definirali smo to da neke stvari moramo brže realizirati u Vijeću ministara kako bi Parlamentarna skupština također zasjedala u relativnom periodu, a sve kako bi predstavnicima EU prikazali jednu lijepu atmosferu- kazao je Čović.

Također, najavio je kako će naredni sastanak biti najkasnije u narednih 15 dana, a da će domaćin biti neko iz stranaka "Trojke", najvjerovatnije SDP.

- Zadovoljan sam načinom komunikacije, a čini mi se da smo današnjim razgovorom snažno otvorili vrata EU, s jedne strane. S druge strane, bitna stvar oko koje smo se dogovorili jeste da smo svi kazali da niko ne smije kočiti niti jedan ekonomski projekat na čitavom prostoru Bosne i Hercegovine što je jako važno, a što se do sada povezivalo sa prostorom RS-a - poručio je Čović.

Federalni premijer Nermin Nikšić kazao je kako je napravljen napredak u određenim stvarima, a spomenuo je dva zakona.

- Smatramo važnim da smo primakli stavove o Zakonu o sudu Bosne i Hercegovine i o Zakonu o sukobu interesa. Do kraja mjeseca, nadamo se, u Parlamentarnoj skupštini BiH će oba zakona dobiti podršku i biti usvojeni- izjavio je Nikšić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.