open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Mostaru
Čović: Kolege iz političkog Sarajeva imaju neprihvatljive nastupe, moramo biti civilizovani; Plenković: Schmidt ima dobar smjer
U Mostaru je danas održan sastanak predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragana Čovića i premijera Hrvatske Andreja Plenkovića (HDZ).
25.07.2022. u 13:29
get url
text

Na press konferenciji glavna tema bilo je eventualno nametanje izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH koju bi, prema pisanju medija, trebao uraditi visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt, a što je izazvalo oštre reakcije probosanskih stranaka.

- Pokušavali smo dvije godine sprovesti sporazume iz Mostara i presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura. Bošnjaci žele zadržati status quo. Kolege iz političkog Sarajeva imaju u posljednje vrijeme čudne nastupe, neprihvatljive. Začuđuje njihovo nezadovoljstvo. Mi moramo biti civilizovani. Žele FBiH u kojoj će dominirati Bošnjaci. Ne znam šta namjerava Schmidt, ovo je minamalan pokušaj ispravljanja grešaka prema Hrvatima u BiH. Treba nam mir, a ne anarhija - kazao je Čović.

VEZANI TEKST - Čović i sateliti pisali međunarodnoj zajednici: Brinu zbog "militantnog nacionalizma i govora mržnje bošnjačkih političara"

Plenković je ponovio da je Hrvatska veliki prijatelj BiH.  

- Vodimo brigu o Hrvatima u BiH. Želimo pomoći BiH da dobije kandidatski status za prijem u Evropsku uniju. Miran ambijent uoči izbora 2. oktobra je ono što treba BiH. Schmidt je zauzeo dobar smjer, vodi računa o svim narodima.

Njegov pravni temelj za nametanje odluka je nesporan, a sadržaj zna samo Schmidt. Reakcije iz Sarajeva su pretjerane - poručio je Plenković i dodao da je spreman razgovarati sa predsjednikom Stranke demokratske akcije Bakirom Izetbegovićem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.