open-navfaktor-logo
search
Izborno zakonodavstvo
Čović odbija promjenu Ustava, Izetbegović i zvaničnici EU-a tvrde da bez toga nema provedbe presuda iz Strazbura
Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, danas je nakon stastanka sa delegacijom SDA koju je predvodio Bakir Izetbegović, kazao da je i dalje uvjeren da se izmjene Izbornog zakona mogu napraviti bez izmjena Ustava Bosne i Hercegovine, tačnije da se presude Evropskog suda za ljudska prava mogu implementirati bez izmjena državnog Ustava. 
23.02.2021. u 17:55
get url
text
get url
text

Promjene nisu moguće bez promjene Ustava, kostatovali su danas novinari, a i rečeno je to i na online sastanku prošle sedmice između zvaničnika Vijeća Evrope sa predstavnicima državne zakonodavne vlasti u BiH.

- Vaš je zaključak da je nemoguće napraviti izmjene Izbornog zakona i uvažiti presude Evropskog suda za ljudska prava kada je u pitanju "Sejdić - Finci" i sve druge presude suda u Strazburu i odluke Ustvnog suda BiH, bez izmjene Ustava. To je vaš stav. Ja mislim da je itekako moguće. Ovisi od pristupa koji ćemo zauzeti, ali to su pitanja koja će doći na dnevni red kada budemo definirali neki okvir za članove Predsjedništva i Dom naroda. Ono što je nama imperativ je da vrlo jasno stavimo do znanja da konstitutivni narodi mogu birati svoje konstitutivne predstavnike. Koga će oni izabirati, Sejdića, Finicija, petog, to je do tih naroda. To ćemo ostaviti struci koja će sjediti zajedno, bez unaprijed nekog zadanog cilja da je nešto nemoguće. Ja mislim da je moguće i to ćemo praktično vidjeti. Taj posao mora biti završen do kraja četvrtog mjeseca - kazao je Čović odgovarajući na pitanja novinara nakon današnjeg sastanka. 

Izetbegović je, pak, danas ponovio da "ne vidi kako se može iznaći ususret presudi 'Sejdić-Finci' i ostalima, a da ne ne ide na izmjenu Ustava BiH". 

- Ne znam kako Sejdić ili Finci mogu ući u Predsjedništvo BiH, a da se ne briše onaj prefiks da u Predsjedništvu moraju biti jedan Bošnjak, jedan Hrvat i jedan Srbin. Ne znam. Ali HDZ tvrdi da ima rješenje za to, pa ako ima, mi ćemo ga rado uzeti u obzir - rekao je Izetbegović. 

Na naše inistiranje da pojasni kako, Čović je ponovo uvjeravao kako su izmjene Izbornog zakona moguće bez izmjena Ustava BiH, a da se zadovolje presude Evropskog suda za ljudska prava. Međutim, o detaljima tog HDZ-ovog modela nije govorio. 

VEZANI TEKST - Šamar HDZ-u iz Vijeća Evrope: Nema provedbe presude "Sejdić i Finci" bez izmjena Ustava, Prodanović kontra Dodika

- Ustav se mijenja po proceduri. Jednom smo ga uspjeli promijeniti kad je u pitanju Brčko distrikt. Za sve ostalo, ja ću dati puni doprinos ako je to moguće, čini mi se da će to ići teško. To znači da moramo tražiti rješenja da poštujemo sve odluke suda u Strazburu, sve odluke, ali isto tako i odluku Ustavnog suda BiH (slučaj "Ljubić", op. a.). Kad budete slušali šta mi predlažemo, a dali smo to u pisanoj formi i predstavnicima međunarodne zajednice, vidjet ćete da je to moguće - ustvrdio je Čović. 

Na sastanku sa zvaničnicima Vijeća Evrope prošle sedmice predstavnici zakonodavne vlasti BiH na državnom nivou, među kojima i članovi HDZ-a Borjana Krišto i Bariša Čolak, mogli su čuti, najblaže rečeno, sugestiju da se ide na izmjene Ustava BiH. Prema informacijama Faktora, koje smo objavili prošle sedmice, oni su pokušali uvjeriti zvaničnike Vijeća Evrope da je te presude moguće provesti bez izmjena Ustava BiH, čime su nastojali opravdati svoje težnje da se Izborni zakon što prije izmjeni i to samo u onim segmentima koji odgovaraju toj stranci, a to su izbor članova Predsjedništva BiH kroz uvođenje više izbornih jedinica u FBiH i izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Međutim, iz Vijeća Evrope su kategorički odbacili mogućnost da se presude Evropskog suda za ljudska prava mogu provesti bez izmjena Ustava BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.