open-navfaktor-logo
search
"Gospodin legitimni"
Čović odustao od utrke za člana Predsjedništva BiH, u igri tri imena
Dragan Čović neće biti kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. 
29.06.2022. u 15:42
get url
text

Ovu informaciju portalu Bild, mediju bliskom predsjedniku HDZ-a BiH, potvrdio je izvor iz ove stranke. U igri su tri imena, a ovaj portal je najavio da će ih uskoro i objaviti. 

U javnosti se danima spekuliralo oko kandidata za Predsjedništvo BiH. I sam Čović je potvrdio da je pet mogućih kandidata, bez preciziranja da li će on izaći na megdan 2. oktobra Željku Komšiću. 

Više od godinu dana pokušavao je predsjednik HDZ-a izlobirati za usvajanje izmjena Izbornog zakona BiH koje bi mu omogućile zagarantiran ulazak u Predsjedništvo BiH. Lobirao je za njega i hrvatski premijer Andrej Plenković, uključili su se i visoki evropski zvaničnici. 

Pokušao je još jednom najavom novog sastanka u Briselu kojem bi prisustvovali "predstavnici konstitutivnih naroda". Nakon što je sinoć objavljeno da predsjednik SDA Bakir Izetbegović ne može pristati na format razgovora "predstavnika konstitutivnih naroda", danas su mediji pod Čovićevom kontrolom objavili informaciju da on odustaje od utrke za člana Predsjedništva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.