open-navfaktor-logo
search
Zbog izbornog zakona
Čović opet prijeti novom teritorijalnom organizacijom BiH
Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, dan nakon završetka ove runde pregovora o izmjenama izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine, ponovo je počeo prijetiti novom institucionalnom i teritorijalnom organizacijom BiH. 
21.03.2022. u 16:19
get url
text
Dragan Čović
Dragan Čović

VEZANI TEKST - SDA: Neće biti teritorijalne reorganizacije i dodatnih etničkih podjela u BiH, izbori se moraju održati

Čović je danas kazao da su za kraj ove sedmice zakazane sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH i nevladine organizacije Hrvatskog narodnog sabora (HNS), na kojima će se detaljno raspravljati o okolnostima i prekidu pregovaračkog procesa, napominjući kako Hrvati u ovim okolnostima imaju zaključke HNS-a koji su obavezujući.

Naime, nova institucionalna i teritorijalna organizacija BiH je upravo jedan od tih zaključaka HNS-a za koje Čović kaže da su mu obavezujući. 

- HNS i sve njegove članice će s krajnjom pažnjom pratiti nastavak političkih pregovora o izmjenama Izbornog zakona i ograničenim ustavnim reformama kao i rješenja ukupne političke situacije u BiH.

VEZANI TEKST - Čović: Nisu ispunjeni uvjeti za održavanje izbora ako se ne izmijeni Izborni zakon; HNS prijeti trećim entitetom?

Ako se i dalje nastavi s procesom dekonstituiranja hrvatskog naroda, HNS će pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije, kojom će se osigurati potpuna ustavna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH - navodi se u jednom od sedam zaključaka. 

U zaključcima HNS-a donesenim 19. feobruara, između ostalog, se prijeti i blokiranjem održavanja Općih izbora ove godine. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.