open-navfaktor-logo
search
Može li sjednica online
Čović pozitivan na COVID-19, budžet dolazi na Dom naroda, idu li HDZ-ovi delegati u izolaciju?
Dragan Čović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predjednik HDZ-a, pozitivan je na koronavirus. Vijest je to koja je iz HDZ-a saopćena danas, a koja za sobom povlači i niz drugih pitanja poput održavanja sjednice Doma naroda i usvajanja budžeta institucija Bosne i Hercegovine.
19.07.2020. u 13:25
get url
text

- Ljekari su ustanovili kako je predsjednik Čović dobrog zdravstvenog stanja s blagom kliničkom slikom bolesti. U skladu sa preporukama ljekara, predsjednik Čović će narednih dana sve radne obaveze obavljati iz samoizolacije - saopćili su iz HDZ-a. 

Sjednica Doma naroda zakazana je za utorak, 21. juli, pa novonastala situacija u vezi s Čovićem nameće i pitanje zasjedanja Doma. Tačnije, pitanje je ko i da li je proteklih dana iz Doma naroda bio u kontaktu sa Čovićem i da li će delegati, u prvom redu iz HDZ-a, ako se pretpostavi da su održavali sastanke sa stranačkim šefom, morati u izolaciju? Nedolazak većeg broja delegata iz Kluba Hrvata, a svi osim Zlatka Miletića su iz HDZ-a, značilo bi da se sjednica ne može održati i da se budžet ne može usvojiti.

Posljednja sjednica Doma naroda održana je 8. jula te nije poznato da li su delegati iz ostalih klubova naroda kasnije bili u kontaktu sa Čovićem. 

Na ranije predloženom dnevnom redu nema budžeta institucija BiH, koji je u Zastupničkom domu usvojen 15. jula. Međutim, on može biti uvršten na dnevni red na sjednici u utorak, ukoliko bude održana. 

Mogućnost održavanja online sjednice Doma naroda nije predviđena. 

- Ja sada ne mogu nagađati šta će se dogoditi. Vidjet ćemo prekosutra. Već sutra ujutro ja sam tamo (u Sarajevu, op. a.), tako da ćemo vidjeti šta se dalje dešava. Budžet je iz Predsjedništva BiH upućen po hitnoj proceduri, iz Zastupničkog doma nam je došao po nejasnoj proceduri, ali čim ima amandman znači da procedura nije hitna. Dakle, opća je papazjanija. On se može naći na dnevnom redu, tačke se mogu naći iako nisu prije pet dana stavljene. Na sjednici se može uvrstiti - kazala je za Faktor Dušanka Majkić, zamjenica predsjedavajućeg Kluba Srba u Domu naroda BiH. 

VEZANI TEKST - SDP, SDS i PDP - najveće galamdžije ipak ne žele izbore: Principi do podne, politikanstvo od podne

Zastupnički dom BiH u aprilu je usvojio dopunu Poslovnika kojom se, u izuzetnim okolnostima, omogućava održavanje online sjednica Doma, Kolegija Doma, Kolegija Doma u proširenom sastavu, Zajedničkog kolegija, komisija Doma i zajedničkih komisija oba doma. Dom naroda nije izmijenio Poslovnik u tom pogledu.

Iz HDZ-a danas nisu saopćili detalje u vezi s tim da li su neki od njihovih delegata bili u kontaktu sa Čovićem proteklih dana i da li će moći prisustvovati sjednici. 

Podsjetimo, usvajanje budžeta je, između ostalog, bitno i zbog održavanja Lokanih izbora. Nema novca - nema izbora. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.