open-navfaktor-logo
search
On je za razgovore
Čović s novinarima: Prijedlog o dvije federalne jedinice u FBiH ne dijeli dodatno BiH, nego je spašava
Situacija u Bosni i Hercegovini je vrlo zahtjevna, imamo krizu nefunkcioniranja izvršne, zakonodavne i pravosudne vlasti. To dugo traje i moramo eliminirati ključne izvore problema, a u tome razgovori nemaju alternativu. Bolje je razgovarati nego zveckati oružjem.
28.10.2021. u 11:22
get url
text
Dragan Čović

Ovo je danas istakao Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ-a BiH.

- Parlament nam ne funkcionira. Dom naroda nije zasjedao nekoliko mjeseci, a preuzeli smo obaveze prije pet-šest mjeseci da ćemo završiti ključne aktivnosti u vezi s evropskim statusom. Došli smo u situaciju da sporazum iz Mostara iz prošle godine nije realiziran u potpunosti. Čini mi se da se sva rješenja vide iz tog sporazuma. Pitanje je samo kako postići kompromis – kazao je Čović, te dodao da BiH ima samo jedan put, a on je evropski.

On je na kafi s novinarima, organiziranoj povodom preuzimanja funkcije predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH, kazao i da su, kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i Dom naroda cjelina, te se ne može rješavati samo Predsjedništvo BiH, a Dom naroda ostaviti.

VEZANI TEKST - Čović o uklanjanju etničkog prefiksa: To bi se dalo riješiti kroz dva entiteta u FBiH

Rekao je i da je minimum koji traže legitimno predstavljanje naroda, te da Hrvati biraju svog člana u Predsjedništvu BiH i Klub u Domu naroda.

- Konstituitvnost je ustavna kategorija. Ustav je domoljublje. Imamo Ustav, idemo ga poštovati. Ako želimo bolji Ustav, zna se gdje se rade ti dogovori – naglasio je Čović.

On je uvjeren da će se postići dogovor o Izbornom zakonu, ponovivši da će bez toga biti teško organizirati izbore iduće godine. Kazao je i da su crvene linije odavno pređene i da je ova kriza šansa da se neke stvari riješe.

Odgovarao je i na pitanja o uklanjanju etničkih prefiksa kod izbora članova Predsjedništva BiH, o čemu je govorio izaslanik SAD-a Matthew Palmer, i "pojasnio" svoju izjavu da bi se to dalo riješiti kroz dvije federalne jedinice u Federaciji BiH.

Čović je rekao da ne možemo biti podjeljeniji nego sada, da smo na vrhu krize i da je daljnji korak sunovrat. Stava je da se prijedlogom da u FBiH imamo dvije federalne jedinice dodatno ne dijeli Bosna i Hercegovina, već spašava.

- Pa sada imamo 11 jedinica u FBiH, 11 vlada, parlamenata, pravosudnih isntitucija, agencija, oko 200 institucija kroz taj sistem. Zar je podjela tih 11 cjelina svesti na dvije ili tri – dodao je Čović.

On je nagalsio da bi o trećem entitetu pričao posljednjih 20 godina da želi o tome pričati, te da je ovdje riječ o Izbornom zakonu.

- Jedino neodgovorna bošnjačka politika može natjerati Hrvate da razmišljaju u drugom pravcu – dodao je Čović.

VEZANI TEKST - Principi izborne reforme: Izetbegović uputio prijedlog liderima probosanskih stranaka

On je kazao i da je HDZBiH nudio šest ili sedam različitih kompromisnih rješenja po pitanju izmjena Izbornog zakona kojim je tražen "samo minimum, da osiguramo da imamo legitimne predstavnike u BiH".

Jedno od njih je, tvrdi, bio i indirektan izbor članova Predsjedništva BiH, što je jedan od prijedloga koje je jučer predsjendik SDA Bakir Izetbegović uputio liderima probosanskih stranaka.

- To je bilo jedno od rješenja koje smo dali, a onda smo imali retoriku u Sarajevu da je to neprihvatljivo. Moraju se opredijeliti – istakao je Čović.

Čović tvrdi i da Fileov model ne postoji, a kada je u pitanju Palmerova posjeta, rekao je da je američka pomoć prevažna.

Predsjednik HDZ-a BiH je rekao i da će učiniti sve da u razgovoru s kolegama traže rješenja. Najavio je za danas ili sutra stranačke razgovore sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem, te sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom.

Odgovorao je i zašto, s obzirom na to da kaže da zagovara cjelovitu BiH i njen evropski put, nije kritizirao izjave i poteze Dodika koji govori o otcjepljenju i vraćanju nadležnosti sa države na RS.

- A koga sam ja uopće kritizirao? To nije moj stil rada. Mi kad sjedimo, razgovaramo – dodao je.

Kada je riječ o ukidanju institucija na državnom nivou i povlačenju saglasnosti RS-a koje je najavio Dodik, predsjednik HDZ-a je rekao da "Čović nije mjera vraćanja ili napredovanja nego Ustav" i da je on za korake naprijed.

Čović je uvjeren da visoki predstavnik u BiH neće koristiti bonske ovlasti, te je kazao i da bi OHR odavno otišao da je bilo sreće.

- Bivši visoki predstavnik Valentin Inzko je 12 godina gledao, a onda posljednji dan donio zakon i pobjegao – prokomentirao je Čović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.