Bio je to po ko zna koji sastanak čelnika HDZ-a BiH i Plenkovića, a tema razgovora bila je pozicija Hrvata u BiH.

- O saradnji, bilateralnim odnosima i napretku BiH. Vezano za, pozvali smo na hitne izmjene važećeg Izbornog zakona. Ovaj nevjerovatno važan proces mora konačno vratiti otuđena prava Hrvata i eliminirati diskriminaciju - objavio je Čović na svom Twitter profilu.

Plenković je istakao da je sinergija i kohezija sva tri konstitutivna naroda i ostalih ključna kako bi BiH bila funkcionalna i mogla ići naprijed. Poručio je da Vlada Hrvatske šalje poruku uvažavanja BiH te njene suverenosti i teritorijalne cjelovitosti, kao "naše prijateljske i susjedne države, s kojom želimo rješavati otvorena pitanja i jačati ekonomsku saradnju".

- Pozicija Hrvatske je jasna, a to je podrška što hitnijem postizanju dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH za ostvarivanje ravnopravnosti i legitimne zastupljenosti sva tri konstitutivna naroda u najvišim institucijama BiH. Praksa koja je na djelu u izboru člana Predsjedništva BiH od 2006. godine dovodi Hrvate kao najmalobrojniji konstitutivni narod u nepravedan položaj - rekao je Plenković i dodao da će Vlada Hrvatske nastaviti prioritetno komunicirati o BiH sa svim međunarodnim partnerima.