open-navfaktor-logo
search
Reakcije zastupnika
Čović, Szijjarto i "kršćanske osnove": Sve podsjeća na devedesete, bit će sve gore jer je "Trojka" zaslijepljena pozicijama...
Snimak razgovora lidera HDZ-a Dragana Čovića i mađarskog ministra vanjskih poslova Petera Szijjarta potvrđuje da neki Evropljani i domaći "promicatelji evropskih vrijednosti" zbog "kršćanske osnove" zagovaraju povlašteniji položaj i veća prava, te da njihov glas treba biti važniji isključivo zbog vjerskog i nacionalnog opredjeljenja.
24.04.2023. u 12:48
get url
text

VEZANI TEKST - Snimak razgovora Čovića i mađarskog ministra Szijjarta: Promjene Izbornog zakona "na kršćanskim osnovama"

Ovo je rekao Šerif Špago, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, nakon što je objavljen snimak razgovora Čovića i Szijjarta u kojem mađarski ministar kaže da je za usvajanje novog Izbornog zakona BiH i dalje spominje kršćanske vrijednosti i osnove.

- Mi smo za usvajanje novog Izbornog zakona u BiH. Jer, ako neko trezveno i ne iz ideološkog aspekta sagleda problematiku, onda nema drugog rješenja. Smatram, također, da iz duha Dejtonskog sporazuma na osnovu kojeg je i nastala BiH, također to proizilazi. I mislim da je to nešto što treba da se primijeni u stvarnom životu. I pošto se obojica baziramo na kršćanskim vrijednostima, osnovama, jasno je da osjećamo i dijelimo simpatiju sa Hrvatima. Tako da mogu da obećam da ćemo sve do kraja biti uz vas – između ostalog je rekao Szijjarto u snimku koji je objavio Hayat i koji je, navode, nastao u novembru 2021.

Špago je istakao da, nažalost, "sve ono za što smo mislili da je 'demokratska Evropa' davno prevazišla, a to je da građani, bez obzira na vjersku opredijeljenost ili nacionalnu pripadnost, imaju jednaka prava u izbornom procesu, ovaj snimak potvrđuje da neki Evropljani i domaći 'promicatelji evropskih vrijednosti' zbog 'kršćanske osnove' zagovaraju povlašteniji položaj i veća prava, te da njihov glas treba biti važniji isključivo zbog vjerskog i nacionalnog opredjeljenja".

- Taj povlašteniji status posebno pogađa Bošnjake u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, gdje za Dom naroda FBiH 92 hiljade Bošnjaka predstavlja jedan delegat, a 118 hiljada Hrvata predstavlja pet delegata. Nažalost, sve ovo nas ponovo podsjeća na devedesete godine prošlog vijeka kada je BiH bila pod embargom, isključivo zbog sprečavanja Armije RBiH da se naoruža i odbrani našu domovinu i većinski narod muslimane-Bošnjake – kazao je Špago.

Dodao je da su, uprkos svemu tome, optimisti da će i u institucijama i državama Evropske unije prevladati i pobijediti politike i političari koji se istinski bore za jednakost svih građana u izbornom procesu i da će zagovarati izborna pravila koja važe u demokratskim državama i predstavljaju dostignuća savremene i antifašističke Evrope, bez bilo kakvih negativnih konotacija prema građanima i narodima koji nemaju "kršćanske osnove".

Dženan Đonlagić, generalni sekretar Demokratske fronte i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, prokomentirao je da je ono što se zagovara od dijela EU-a, Čović zadužen da sprovede.

- I bit će sve gore s obzirom na to da je koalicija "Trojka" koja je okupljena oko HDZ-a toliko zaslijepljena ministarskim pozicijama da im ništa drugo nije važno. Kada građani preslušaju njihove poruke prije izbora i u vrijeme izborne kampanje, a šta sada rade, sve će im biti jasno da su ih brutalno prevarili – dodao je Đonlagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.