- Vrata su kao i dosad potpuno otvorena. Moramo se razumjeti, dostignuti nivo unaprijediti, a moglo bi se dogoditi da čak u ovoj sedmici budu i okončani ti razgovori – kazao je on. 

VEZANI TEKST - Čović međunarodnim dužnosnicima uputio pismo sa zaključcima HNS-a: Posljednja šansa za izlaz iz krize

Naveo je i kako očekuje ohrabrenje međunarodne zajednice za nastavak pregovora.

- Ako to bude kako ja očekujem, onda mi ulazimo u potpuno nove faze razgovora. Dimenziju koja više neće spominjati ovu napetost u političkom smislu, nego dati jednu novu vrijednost - ocijenio je Čović. 

Dodao je da mu se optimizam polako vraća jer bez njega, kako kaže, nema sreće.  

Čović je govorio i o zaključcima vanrednog zasjedanja udruge HNS-a, kazavši kako komentara na njih ima jako puno, no smatra da su oni u potpunosti okrenuti prema BiH.

- Mislim da moramo biti zadovoljni s onim što smo uradili i zajedništvom koje je proisteklo iz tog duha održanog sabora, kao i kvalitetom zaključaka koji su do kraja okrenuti našoj domovini BiH, našem narodu… - naglasio je.

Napomenuo je kako su oni odaslati na svaku bitnu međunarodnu adresu koja je imala interesa prema onom što HNS radi u posljednjih nekoliko godina u BiH.

- Većina reakcija koje sam ja čuo i od osoba s kojim sam razgovarao bila je krajnje pozitivna prema zaključcima koje smo dali – kazao je Čović.

On nije želio komentirati izjave bošnjačkih političkih predstavnika o spomenutim zaključcima, kazavši samo kratko kako svako ima pravo na svoje mišljenje.

- Kad svi sagledaju ono što smo stvarno napisali i poruku koju smo poslali, ja sam siguran da će svi oni na kraju jednoglasno podržati zaključke, kao što smo to uradili i mi u HNS-u – zaključio je Čović.