Ponovo su podijeljeni hljeb, topli čaj, konzervirana hrana, pitka voda i ostale životne neophodnosti.

- Gradska i kantonalna organizacija Crvenog križa brinuli su o migrantima i izbjeglicama u Borićima i na Vučjaku, dok nije pronađeno rješenje za te ljude. Tako će bez dileme biti i na ovoj lokaciji, ali zaista se nadamo da ovo neće potrajati. Svi zajedno se već neko vrijeme suočavamo s brojnim problemima, a zna se da je naša zadaća da na najbolji mogući način pomognemo ljudima u nevolji - kazao je Selam Midžić iz Crvenog križa Grada Bihaća.

Sigurnosnu situaciju u prostoru kampa kontrolira veliki broj policijskih službenika, uključujući i Jedinicu za specijalističku podršku Ministarstva unutrašnjih poslova USK.

- Trenutno je sve mirno i bez incidenata. Veća grupa migranata i izbjeglica je ostala u kampu, te se smjestila u kontejnerima, restoranskom prostoru i šatoru Covid-ambulante koji nije stradao u požaru. Znate da je grupa od nekoliko stotina ljudi prije dva dana nakratko bila i blokirala magistralni put M-5 prema Bihaću, no policija je brzo reagovala i omogućila nesmetano odvijanje saobraćaja. To je učinjeno iz protesta ili nekog načina skretanja pažnje na sebe, međutim sve se riješilo mirno, bez ikakve potrebe za primjenom sile. Policijski službenici u ovom dijelu BiH zaista se suočavaju sa brojnim sigurnosnim izazovima, ali sve to radimo na profesionalan i dostojanstven način - kazao je glasnogovornik MUP-a USK-a Ale Šiljdedić.

Građani Bihaća se i dalje svakodnevno okupljaju pred Migracionim centrom "Bira" u centru grada, s jasnim stavom protivljenja ponovnom, pa čak i privremenom otvaranju ovog centra.