VEZANI TEKST - Dodik i Vlada RS uporni s utvrđivanjem svoje "istine", tzv. komisija odbacuje genocid u Srebrenici

Kako se navodi u tekstu, Cvijanović je u Jerusalemu govorila za Haaretz, i tom prilikom je, navodi ovaj list, "odgovorila na goruća pitanja koja pune naslove na Balkanu".

U intervjuu, Cvijanović je odlučno odbacila navode da ona i njeni saradnici negiraju genocid i iskrivljuju historiju, usred dubokih tenzija i neslaganja oko "učešća bosanskih Srba u masakru hiljada muslimana u Srebrenici 1995. godine".

- Nema negiranja genocida - rekla je Cvijanović, koja je dodala da rasprave oko ratnih zločina sprečavaju njenu zemlju da krene naprijed, navodi se u tekstu.

Ona je donijela ukaz prema kojem od 13. oktobra u RS-u ne važe izmjene Krivičnog zakona BiH, koje je donio bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, a kojima se krivično kažnjava negiranje genocida i drugih zločina presuđenih na domaćim i međunarodnim sudovima.

Ovakvo ponašanje Cvijanović ne treba da iznenađuje nikoga jer je i njen stranački šef Milorad Dodik 2007. godine pred TV kamerama priznao genocid u Srebrenici, da bi u godinama poslije, krenuo u žestoku kampanju negiranja genocida. 

- Dakle, ja znam savršeno dobro šta je bilo. Bio je genocid u Srebrenici. To je presudio sud u Hagu, i to je nesporna pravna činjenica. Ono što sam trebao da uradim, trebao sam akcijom koju smo poveli da pokušam da vraćam povjerenje, koje se ne može riješiti u jednoj godini ili u pet godina, ali može se riješiti dugoročno - kazao je prije 14 godina. 

Dodik je godinu poslije opisao masovna ubistva Bošnjaka Srebrenice kao "lokalni genocid".

Netom nakon što je Inzko nametnuo odredbe Krivičnog zakona BiH, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a otvoreno je prekršio zakon, izjavom da u Srebrenici 1995. godine nije bilo genocida nad Bošnjacima, dodajući kako će na toj tvrdnji dosljedno insistirati čak i ako to znači da će morati u zatvor.

- Apsolutno bih prije birao da idem u zatvor nego što bih priznao nešto što se nije dogodilo, a to je navodni genocid u Srebrenici. Ta priča o navodnom genocidu je postala aktuelna 2002. godine, sedam godina nakon događaja. Odjednom se sve oko toga aktualizira i sada se sve zna. Istina je jedna, da genocida nije bilo - kazao je Dodik.

VEZANI TEKST - Svjetski jevrejski kongres odbacio izvještaj Komisije RS-a o Srebrenici

Takozvana "Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godina" koju je formirala Vlada Republike Srpske, sačinila je obiman izvještaj, kojim se negira genocid, te navodi da je "stradalo ne više od 3.500 Bošnjaka, a ubijeno više od 2.000 Srba". Ovaj izvještaj javnosti je prezentiran sredinom juna ove godine, a Inzko je odredbe Krivičnog zakona BiH nametnuo 23. jula. 

Potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa Menachem Z. Rosensaft u potpunosti je odbacio zaključke konačnog izvještaja međunarodne komisije predvođene izraelskim akademikom Gideonom Greifom, nazivajući sadržaj izvještaja "sramotnim" za akademsku zajednicu.

Rosensaft je objasio kako se sadržaj izvještaja kosi se s utvrđenim činjenicama u međunarodnom pravu, te da izvješaj "očito ignoriše" presude Međunarodnog krivičnog suda u Hagu. Istakao je kako je ova komisija umjesto toga uveliko zasnovala svoj izvještaj na jednom izdvojenom mišljenju nakon suđenja u jednom od ranih predmeta ovog suda.

Rosensaft je obrazložio kako je komisija imenovana na inicijativu "separatističkog lidera bosanskih Srba koji negira genocid", a na njenom čelu je izraelski akademik "poznat po svojim prosrpskim stavovima." Za Rosensafta to je oživljavanje iste one logike kojom se nacistički ministar propagande Joseph Goebbels služio kako bi opravdao antisemitizam.