- U novo Predsjedništvo BiH ulazimo sa različitim stavovima. Ja sam legalista, želim da očuvam organsku vezu sa RS-om. Želim da deblokiramo brojne projekte. RS nikada nije blokirala niti će blokirati projekte u RS-u. Ustav BiH se mora poštovati. Želim da BiH bude subjekt, a ne objekt stranog faktora. Za svako rješenje je potrebno imati dijalog i dogovor. Potrebno je graditi dobre odnose sa našim okruženjem - izjavila je Cvijanović.

Press konferenciji prisustvovao je i Milorad Dodik, u svojstvu predsjednika bh. entiteta Republika Srpska. I odmah je ispravio Cvijanović.

VEZANI TEKST - Šta su prve poruke novih članova Predsjedništva BiH i šta će im biti prioritet u naredne četiri godine

- Blokirat ćemo sve dok se naši projekti ne deblokiraju. Kakvi projekti! Blokirate Buk Bijelu, gasovod, bolnicu u Banjoj Luci... I mi ćemo blokirati, pa neka sve ide dođavola. Ne zanimaju nas  američki ambasador, evropski ambasador, a pogotovo ne britanski. 

Bosna i Hercegovina je zarobljena spinovanjem iz političkog Sarajeva. Željko Komšić je lagao danas na sjednici Predsjedništva BiH. Lagao je masovno, o svemu govorio na njemu svojstven način i to govori dovoljno o tome da neće biti nikakve mogućnosti dogovora.

Poštujem Željku Cvijanović i njen pristup, ali će vrlo brzo vidjeti da to nije dobro mjesto i da će se tu veoma teško bilo šta moći dogovoriti. Sve reforme u BiH bile su nametnute. RS nije protiv nekog oblika Suda i Tužilaštva BiH, ali ne i postojanja ovakvih pravosudnih insitutucija.

Planiramo promjene Ustava RS-a. U decembru ćemo imati nove zakone o kleveti i laži. Donijet ćemo zakone koje će obavezati predstavnike RS-a na nivou države da provode naše politike. Što se tiče formiranja vlasti na nivou BiH, mi imamo čvrst dogovor sa HDZ-om. S njima imamo sastanak u subotu - kazao je Dodik.