Čvrsnica: U toku spašavanje teško povrijeđenog planinara, helikopter OSBiH poletio iz Sarajeva

Objavljeno: 12.08.17 u 09:21 Autor: M. M.

Pripadnici jablaničkog GSS-a i Federalne uprave civilne zaštite pronašli su jutros na lokalitetu Zli potok, na planini Čvrsnici, teško povrijeđenog planinara, čije je spašavanje u toku. 

Helikopter prije nešto više od sat poletio iz Sarajeva   FOTO: ARHIV
Helikopter prije nešto više od sat poletio iz Sarajeva FOTO: ARHIV

Kako je za Faktor kazao direktor FUCZ Fahrudin Solak, planinar je povrijeđen jučer u kasnim popodnevnim satima, prilikom pada sa stijene u kanjonu Grabovice. Zadobio je više otvorenih lomova po cijelom tijelu, kao i povrede glave, i prema njegovim riječima, radi se o zaista teškim povredama. 

U trenutku nesreće sa njim je u društvu bila žena, koja je oko ponoći uspjela doći do prvih ljudi i odmah je krenula akcija spašavanja.

- Kolege iz GSS-a su do unesrećenog stigle jutros oko 4 i 15 sati. Odmah mu je pružena prva pomoć, urađena je imobilizacija i krenulo se sa evakuacijom. S obzirom na to da se radi o zaista nepristupačnom terenu, udaljenom 5 sati od prvog asfalta, zatražena je pomoć helikoptera Ministarstva sigurnosti, odnosno Oružanih snaga BiH, čiji su piloti jutros oko 8 sati, nakon potrebnih odobrenja, poletjeli sa Sarajevskog aerodroma- kazao nam je Solak.

On je dodao da na Mostarskom aerodromu već čeka ekipa ljekara, koja će zbrinuti unesrećenog. 

- Sad sve zavisi od pilota, radi se o kanjonu i sve zavisi od mogućnosti prilaska, jer će se raditi podizanje pomoću sajli, a zatim dalji transport - kazao nam je Solak.