Odluka koja decidno definiše obustavu polaganja ispita za redovne i vanredne studente, obaveze i način rada nastavnika i saradnika, način odvijanja predavanja, ali između ostalog pod tačkom 10 se navodi: "Odbrane diplomskih radova, magistarskih radova i doktorskih disertacija odgađaju se do 30. aprila 2020. godine". Odluka je stupila na snagu danom donošenja, dakle 26. marta 2020. godine, piše Tuzlanski.ba.

Dan nakon što je odluka stupila na snagu 27. marta 2020. godine, bivši Ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Bahrudin Hadžiefendić (SBB) je uspješno odbranio doktorsku disertaciju. Naime, pored zabrane koja je prethodno navedena Hadžiefendić je ipak upriličio odbranu doktorske disertacije u amfiteatru na Medicinkom fakultetu u Tuzli. Fotografije sa odbrane doktorskog rada jučer je na svom Facebook profilu objavio bivši ministar zdravstva TK Bahrudin Hadžiefendić gdje je i naveo posebne riječi zahvale:

- Iako u sjeni vanrednog stanja zbog pandemije Corona virusom i danonoćnog rada na Klinici danas sam uprkos tome položio i svoj zadnji akademski ispit i sa uspjehom odbranio doktorsku disertaciju te stekao zvanje Doktora Medicinskih Nauka. Posebnu zahvalnost i ovim putem iskazujem svom mentoru prof. dr. Feridu Ljuci koji je u ovih par godina uporno samnom radio na ovom projektu, članovima komisije Prof. dr. Elmiru Jahiću i Doc. dr. Mugdimu Bajriću na izuzetno dobroj saradnji, te prof. dr. Nermini Hadžigrahić i Prof. dr. Selmiri Brkić - naveo je Hadžiefendić.

Hadžiefendić je u međuvremenu post sa slikama i statusom obrisao sa svog Facebook profila. Hadžiefendić je pred komisijom, ali i pred oko 20-tak prisutnih među kojima je bilo kako Tuzlanski.ba saznaje uglednih ljekara uposlenih u zdravstvenom sistemu TK, uspješno odbranio doktorski rad ali ispostavit će se dan kasnije i još uspješnije alarmirao već napetu situaciju kada je u pitanju širenje pandemije korona virusa. Naime, većem dijelu prisutnih određena je samoizolacija nakon što je kako nezvanično saznajemo u večernjim satima jedan od ljekara koji je prisustvovao jučerašnjoj odbrani doktorske disertacije nakon testiranja bio pozitivan na COVID-19.

Kada rezimiramo ovu uistinu nevjerovatno neodgovornu situaciju postavlja se niz pitanja koja hitno traže odgovor: Ko je i zašto uopšte dozvolio Hadžiefendiću da se održi ova odbrana doktorskog rada iako je Senat Univerziteta u Tuzli, na vanrednoj sjednici prije dva dana (26.03.2020) jasno donio Odluku da se Odbrane diplomskih radova, magistarskih radova i doktorskih disertacija odgađaju do 30. aprila 2020. godine.