open-navfaktor-logo
search
Alarmantno
Đajić: UKC RS-a ima još samo par tona kisika za potrebe pacijenata
Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS-a u Banjoj Luci danas je izjavio da ova zdravstvena ustanova ima samo još par tona kisika.
29.09.2021. u 13:38
get url
text

- Poznato je da je Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine i njen direktor Aleksandar Zolak zabranio "TGT Tehnogas" firmi koja je nas snabdijevala kisikom, da nas snabdijeva medicinskim kisikom - rekao je Đajić.

Dodao da pokušava da dobije Zolaka i da ga pozove u UKC kao ljekara, pa da to radi putem medija da dođe "da vide koji su članovi zakona i etikete na bocama ili šta je bitnije od ljudskih života i da nađu rješenje".

Dodao je da su u stalnom kontaktu sa rukovodstvom RS-a kako bi pronašli rješenje i nabavili kisik.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banje Luke, predao je krivičnu prijavu protiv više osoba Specijalnom tužilaštvu RS u vezi sa sumnjama u kvalitet kisika koji je korišten za liječenje pacijenata.

Prije dva dana Vlada RS-a zadužila je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite da u saradnji sa Republičkom upravom za inspekcijske poslove i UKC RS-a, u roku od 48 sati osigura uslugu laboratorije ovlaštene za ispitivanje kontrole kvaliteta kisika, a u svrhu pribavljanja nezavisne potvrde kvaliteta medicinskog kisika koji se koristi u ovoj ustanovi. Uzorkovanje kisika u UKC RS obavljeno je jučer.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.