open-navfaktor-logo
search
Upit parlamentarca
Dan Preda: Da li je Evropska komisija svjesna da se u BiH negira genocid i šta će poduzeti?
Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove je 20. marta 2019. godine, podsjeća Dan Preda, osudio Radovana Karadžića na doživotnu zatvorsku kaznu zbog odgovornosti za počinjeni genocid i zločine protiv čovječnosti u BiH u periodu od 1992. do 1995. godine
06.05.2019. u 11:48
get url
text

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Cristian Dan Preda dostavio je Evropskoj komisiji upit u vezi s negiranjem genocida u Srebrenici i slavljenje ratnih zločinaca u entitetu RS.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove je 20. marta 2019. godine, podsjeća Dan Preda, osudio Radovana Karadžića na doživotnu zatvorsku kaznu zbog odgovornosti za počinjeni genocid i zločine protiv čovječnosti u BiH u periodu od 1992. do 1995. godine.

- Ipak, vlasti iz entiteta RS i dalje negiraju genocid i veličaju osuđenog ratnog zločinca Karadžića. On se tretira kao heroj, a dodjeljuju mu se medalje, pa čak je i studentski dom nazvan po njemu. Evropski parlament osudio je genocid u Srebrenici na najsnažniji mogući način i odbacio "bilo kakvo poricanje, relativizaciju ili pogrešno tumačenje". Postupci vlasti RS-a štete sjećanju žrtava i izgledima za pomirenje u BiH – pojasnio je Preda.

S tim u vezi je Evropskoj komisiji uputio dva pitanja koja se odnose na navedenu tematiku:

1. Da li je Evropska komisija svjesna tih čestih slučajeva negiranja genocida i slavljenja ratnih zločinaca u RS-u i šta će uraditi da to zaustavi?

2. Kakvo to posljedice može imati po evropski put BiH?

Evropska komisija, podsjetit ćemo, trenutno priprema mišljenje o zahtjevu BiH za dobijanje kandidatskog statusa. To bi mišljenje, sudeći prema dosadašnjim najavama, trebalo biti finalizirano do kraja maja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.