open-navfaktor-logo
search
Ispred zgrade Vlade FBiH
Danas protesti osoba sa invaliditetom, kažu da su dovedeni na rub egzistencije
Unija osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u Federaciji Bosne i Hercegovine održat će danas u 15 sati proteste ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Cilj protesta je, poručuju, ukazivanje na katastrofalan položaj osoba sa invaliditetom.
09.05.2023. u 13:09
get url
text
get url
text

Kako je najavljeno, zalagat će se za pokretanje procesa koji bi omogućili da budu usvojeni povoljni zakonski okviri i druga rješenja koja bi omogućila osobama sa invaliditetom pristojan život.

- Pozivamo sve koji smatraju da su im ugrožena ljudska prava da nam se danas pridruže. Očekujemo veliki broj osoba sa invaliditetom, djece sa poteškoćama u razvoju, njihovih roditelja, rodbine, prijatelja i svih građana koji žele podržati borbu ove obespravljene populacije iz svih krajeva Federacije BiH. Današnji skup nema veze sa politikom, već sa ostvarivanjem naših prava i činjenicom da smo dovededni na rub egzistencije. Želimo to mijenjati. Želimo da nas vlast bolje razumije, što nije bio slučaj sa prethodnim resornim federalnim ministrom Veskom Drljačom (SBB) - kazao je za Faktor Adnan Dervišević, predsjednik Unije osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u FBiH.

Dodaje kako će na proteste organizirano, autobusima, doći osobe sa invaliditetom i iz drugih kantona te da podršku očekuju i od "običnih" ljudi kako bi pokazali jedinstvo i nepokolebljiv stav da "bez nas neće biti moguće odlučivati o budućnosti osoba sa invaliditetom".

Podsjećamo, osobe s invaliditetom su održale štrajk 3. decembra 2022. godine. Njihovim zahtjevima nije se u potpunosti udovoljilo te su tad najavili da će nastaviti sa borbom za ostvarenje svojih ciljeva "bez obzira na to koja vlada bude na vlasti".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.